Oras cu stravechi si adanci radacini istorice, Alba Iulia a fost in toate timpurile un centru de convergenta economica si social-politica. In aria orasului s-au descoperit urmele unei mari cetati, fortificata cu santuri, valuri de pamant si metereze de lemn, datand din perioada de inceput a epocii fierului. In Evul Mediu, ca si in epoca moderna, orasul Alba Iulia a trait o multime de evenimente memorabile, jucand un rol important in viata social-politica a Transilvaniei.
In zilele noastre, Alba Iulia se evidentiaza ca unul dintre cele mai mari si mai frumoase centre urbane romanesti, cu importante unitati industriale, centre de cultura si arta, de invatamant si ocrotirea sanatatii. Prin trecutul sau de exceptie si prin valorosul sau potential turistic, orasul atrage in fiecare anotimp fluxuri importante de turisti romani si straini.
Principalele obiective turistice:
1. Complexul cetatea Alba Iulia, situat pe un promonotoriu ce domina Valea Muresului, este constituit din obiective turistice de o inestimabila valoare – Cetatea medievala, ridicata in perioada 1714-1741, pe locul pe care mai inainte erau doua constructii de aparare.2. Catedrala Romano-Catolica din ansamblul Cetatii, cel mai valoros monument de arhitectura medievala din Transilvania, a fost inaltata in mai multe etape de-a lungul secolelelor XIII-XVII, pe locul unui edificiu din secolul al XI-lea, distrus de tatari. Interiorul sau impresioneaza prin ornamente in relief ce dateaza din epoca romana tarzie si din cea gorica, precum si prin existenta unor sarcofage in stilul Renasterii italiene.
3. Palatul princiar, cladire vasta cu trei curti interioare, a functionat initial ca resedinta episcopala. La mijlocul secolului al XVI-lea devine resedinta princiara, iar in secolul al XVIII-lea devine cazarma.
4. Biblioteca Batthyyaneum, ocupand o cladire ce a apartinut unei manastiri, poseda aproape 1.700 de manuscrise rare – printre care si vestitul Codex Aureus, scris cu aur pe pergament in secolul al VIII-lea si un foarte bogat fond de carte, fiind si sediul primului observator astronomic modern de pe teritoriul Romaniei.
5. Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul, domnitorul care a realizat prima unire a Principatelor Romane. Amplasata in fata palatului princiar, statuia evoca acest act de importanta deosebita pentru poporul roman.
6. Catedrala Reintregirii, ce a adapostit Adunarea Reprezentantilor care au adoptat Declaratia de Unire a Transilvaniei cu Romania, declaratie care a fost citita pe dealul din apropiere.
7. Muzeul Unirii, unul dintre cele mai vechi si importante din tara, prezinta exponate ce oglindesc lupta apriga a poporului roman pentru realizarea unitatii statale, pentru libertate sociala si nationala, precum si colectii de arheologie si de arta populara.
Sper ca v-am convins sa faceti un drum si la Alba Iulia. Cu siguranta, nu veti regreta! (Carmen Tender, Foto: Wikipedia)