Zona Lacul Izvorul Muntelui – Cheile Bicazului – Lacul Rosu este o zona de vis! Aer curat, liniste, frumusete… Totul la superlativ. Am fost anul acesta, pe 30 mai, la Lacul Rosu si am ramas profund impresionata de ce minunatii ascund muntii nostri. Merita sa ne vizitam tara inainte de a pleca in afara. Si ca aceasta zona sunt multe altele din Romania. Felicitari celor ce stiu sa-si viziteze tara.
Cheile Bicazului este o trecatoare frumoasa intre Ardeal si Moldova, unul din cele mai frumoase locuri in lantul Carpatilor. In Cheile Bicazului este situat Lacul Rosu, cel mai mare lac de baraj natural din tara. De o frumusete rara, acesta a luat nastere prin alunecarea unui flanc de munte care a barat albia Bicazului superior. Oglinda lacului este strapunsa de trunchiuri de brazi, ramasite ale padurii inundate, avand o adancime de aproximativ 9,5 m. Puteti petrece timpul liber prin drumetii montane, plimbari cu barca pe lac sau puteti cumpara de la numeroasele chioscuri ale producatorilor populari obiecte de lemn, lut, metal. Si nu in ultimul rand, puteti face plimbari in Cheile Bicazului sau de-a lungul paraielor de munte, cu caruta sau, iarna, cu sania.
Imprejurimile lacului au o fauna si o flora foarte bogata, predomina padurile de conifere in amestec cu alunul, salcia de munte, pe versantii din preajma cresc bradul alb, paltinul si plopul de munte, iar dintre animale mentionam rasi, capre neagra, lupi, cerbi, mistreti.
In aval de Lacu Rosu incep Cheile Bicazului, chei in Carpatii Orientali, pe valea raului Bicaz, care fac legatura intre Transilvania si Moldova. Avand o lungime de 8 km de la Lacu Rosu pana la satul Bicazul Ardelean, Cheile Bicazului fac parte din Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas care are ca arii protejate: Lacu Rosu, Cheile Bicazului, Hasmasul Mare.
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Pentru_cei_ce_vor_sa_descopere/1]}
Drumul din Cheile Bicazului este format din serpentine ametitoare. Peretii de calcar ai stancilor ascund pesteri, precum Pestera Neagra si Pestera Cascada, dar si avene – Licas, Avenul cu trei intrari etc.
Pe parcursul serpentinelor din chei exista mici magazine cu suveniruri, produse lucrate de artizanii romani si de cei maghiari din zona.
O alta atractie turistica este si lacul de acumulare Izvorul Muntelui, cunoscut si sub numele de Lacul Bicaz. Avand o lungime de 35 km si o suprafata de 33 km patrati, acesta este cel mai mare lac artificial amenajat pe raurile interioare din Romania, fiind situat pe cursul superior al raului Bistrita. (Simona Antoneac)