La poalele Gradinii Botanice din Iasi, candva in mijlocul unor vii, ascunsa de forfota orasului, se afla Manastirea Podgoria Copou, cunoscuta si sub numele de Bisericuta dintre vii. Manastirea ortodoxa de maici a fost ctitorita in anul 1638 de catre domnitorul Vasile Lupu. Legenda spune ca, in timpul unei invazii a tatarilor, sotia domnitorului a fugit in padure si s-a ascuns intr-o scorbura dintr-un copac. Domnitorul a gasit-o dupa ce a trecut pericolul si, in semn de multumire ca si-a gasit sotia nevatamata, a hotarat zidirea unei manastiri.
In anul 1653, cand Vasile Lupu a fost detronat, biserica a fost arsa si daramata, iar mai apoi, de-a lungul timpului, a fost reconstruita de mai multe ori, astfel incat acum nu se mai recunoaste nimic din stilul primei biserici. In decembrie 1863, manastirea a fost desfiintata, biserica ei fiind folosita in continuare ca biserica de mir. Dupa anul 1960, biserica a fost inclusa in perimetrul Gradinii Botanice din Iasi. Ca urmare a neglijarii ei, biserica a inceput să se ruineze. In 2001, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a reactivat manastirea. Intreg patrimoniul a trecut in proprietatea si administrarea manastirii.
Pasind in curtea manastirii, veti gasi o oaza de liniste, un loc de reculegere. In cimitirul situat langa manastire sunt inmormantati acad.prof. dr. Dimitrie Mangeron, Bogdan M. Sadoveanu – fiul lui Mihail Sadoveanu, fosti rectori sau profesori ai Universitatii Al. I. Cuza sau Universitatii Agronomice Ion Ionescu de la Brad din Iasi. Din drumul catre manastire, trecand pe langa un lac, puteti urca catre Gradina Botanica, prilej de o plimbare intr-o zi frumoasa de toamna.
Iubiti frumusetea credintei! Includeti in pelerinajul dumneavoastra frumoasele manastiri din Iasi! Manastirea Podgoria Copou este una dintre ele! (Aglaea Ciubotaru)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Reculegere_la_Manastirea_Podgoria_Copou_din_Iasi/1]}