Romanii au talent, dar si traditii, pe care inca le mai pastreaza. In fiecare an, la Suceava are loc Targul Mesterilor Populari. Ajunsa la editia a XVII-a, manifestarea a intrunit anul acesta 100 de suflete pastratoare de traditii – oameni pentru care a fi roman inseamna a conserva obiceiuri si indeletniciri, daruri ale frumosului, lasate ca mostenire pretioasa de la stramosii nostri. Desigur, le este foarte greu sa supravietuiasca intr-o lume in care se pune accentul mai mult pe modernism decat pe traditie, insa in fiecare mester popular exista si o forta ancestrala care-l determina sa se plieze vremurilor si sa-si pastreze originalitatea. Ca popor, suntem renumiti in intreaga lume prin icoanele pictate pe lemn sau piatra, obiectele ceramice, sculpturile in lemn, iile cusute manual, traistutele impletite si multe alte opera de arta.
Este destul de dificil sa mai insufli unui copil ideea de traditie, cand totul in jurul lui capata conturul unei lumi cu elemente exclusiv moderne. Echilibrul acela ideal intre traditie si modern pare sa se spulbere; exista totusi, in fiecare loc din Romania, oameni care se incapataneaza sa duca mai departe ceea ce au invatat de la stramosii nostri, as spune ca vor, cu orice pret, sa ramana romani adevarati. Asa sunt mesterii care au participat la editia a XVII-a a acestei manifestari, oameni simpli care dau lectii de viata si de traditie. Prin ei suntem ceea ce Europa si intreaga lume vede in noi.
Pe langa expozitia de obiecte traditionale, la Muzeul Satului Bucovinean au venit sa ne incante cu minunatele glasuri artisti renumiti precum Margareta Clipa si Irina Loghin. Ne-au mai incantat apoi si vocile autohtone ale unor copii pentru care portul si cantecul popular sunt un real motiv de mandrie. Este minunat sa ne putem mandri prin traditie, sa ne intoarcem chipurile spre naturaletea si simplitatea sublima a stramosilor nostri, sa demonstram lumii intregi ca, pe langa talent, romanii mai au si traditii. (Rodica Puscasu)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Romanii_au_traditii/1]}