In ziua de astazi, copiii stau in fata calculatorului de la varste foarte fragede, jocuri fel de fel ii atrag, de nu le mai trebuie nici mancare, nici apa. Mare greseala! Ce bine ar fi ca, in loc de cateva ore nemiscati in fata calculatorului, sa faca sport. Am observat ca fetita mea, eleva in clasa intai, cand este la calculator, nici nu ma mai aude, e mult mai absorbita decat cand e la desene animate.
Peste jumatate din populatia globului sufera de boli oculare. Printre factorii nocivi se numara privitul indelungat la ecranul calculatorului sau la televizor, dar si alimentatia, inlocuirea luminii naturale cu lumina electrica, poluarea chimica, razele solare. Insa problemele oculare apar la o varsta din ce in ce mai frageda. Si e ingrijorator!
Poate ar trebui sa stim ce sa facem cand simtim ca ochii sunt obositi, ca ne dor. Incercati sa impreunati palmele peste ochi si sa stati asa cateva minute, sa va spalati cu apa rece, sa faceti o pauza de 10 minute la fiecare doua ore de lucru la calculator sau pur si simplu sa clipiti. Chiar si lacrimatul are efecte binefacatoare, eliminand stresul, emotiile, dar si substantele iritative. Totodata, purtati ochelari de soare cu protectie impotriva razelor ultraviolete si folositi ecran sau ochelari de protectie cand stati la calculator. Si nu uitati de controalele medicale periodice!
Poate ar trebui sa cunoastem si unele alimente care sunt benefice in tratarea afectiunilor oculare. Catina contine cea mai multa vitamina A, denumita nu degeaba si „retinol”, dar nu uitati nici de morcovi si patrunjel, consumate crude. Afinele, murele si coacazele negre ne protejeaza ochii de imbatranire, iar polenul de albine contine aminoacizi esentiali in procesele trofice desfasurate la nivel ocular, o lingurita pe zi ar fi indicata, asigurand necesarul din acesti aminoacizi. Nu-i neglijati! Aveti grija de ochii vostri! (Radu Cristian Rosu, Foto: Stock.XCHNG)