Numele manastirii Ciolanu vine de la oasele unor pustnici care au fost descoperite in aceasta poiana. Aici si-au gasit refugiul in secolul al XV-lea cativa calugari scapati din Bizantul care fusese ocupat de turci. Manastirea Ciolanu (Buzau) este situata pe un drum laturalnic de dreapta (cum va deplasati catre Buzau), la intrarea in Vernesti, si pe care mergeti cativa kilometri buni pentru a ajunge la destinatie, iar in imediata apropiere se gaseste tabara de sculptura in aer liber de la Magura.
Aceasta manastire este atestata documentar inca din secolul al XVI-lea si are doua biserici, situate la o distanta de aproximativ 100 m intre ele.
Cladirea bisericii noi din vale dateaza din 1828, fiind cladita de episcopul Chesarie al Buzaului si are hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Biserica din deal este mai veche si are hramul Sf. Gheorghe. Manastirea a fost distrusa de un incendiu si apoi reconstruita dupa 7 ani, in anul 1862. Langa manastirea Ciolanu din Buzau se afla Tabara de sculptura in aer liber, unde pot fi admirate peste 250 de lucrari in piatra, realizate timp de 16 ani de catre studenti si absolventi ai Academiei de Arte din Bucuresti, precum si de elevi de la liceele de arte. Pana in anul 1986, la Tabara de sculptura de la Magura, a avut loc un eveniment anual ce reunea studenti si absolventi ai Academiei de Arte din Bucuresti, precum si elevi de la liceele de arte.
Aici, expozitia de sculptura in piatra este in aer liber, piesele sunt imprastiate pe o suprafata de cateva hectare, peste dealuri si ascunse prin padure. Pentru ca piesele sunt expuse factorilor climatici nefavorabili (ploi, cutremure), neavand nicio protectie nici din partea vizitatorilor (cateodata, gasim scrijelite nume sau sparte pietre, urmare a actiunii directe a acestora), Muzeul de Istorie Judetean Buzau a inceput restaurarea taberei acum 3 ani. Locul pe care se intind aceste creatii unice este de o frumusete aparte, poate si datorita faptului ca a fost upgradat cu asemenea sculpturi care dovedesc munca si talentul deosebit care au fost investite. Se poate zari printre frunzele unui copac, sau chiar in panta, puzderia de pietre cioplite si slefuite, de o parte si de alta a drumului ce l-am gasit in reparatie. Sculpturile exprima stari, sentimente, evenimente, iar acestea pot fi descifrate numai daca te uiti atent la ele, dar si la tablitele unde sunt marcate anul creatiei, autorii si denumirea fiecarei sculpturi in parte. (Alina R.)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Tabara_de_sculptura_Magura/1]}