Darul cel mai mare pe care il primeste copilul la putin timp dupa nastere este Taina Sfantului Botez. Atunci copilul este pus pe traiectoria catre Imparatia cerurilor, primind lucrul cel mai de pret, ca in basmele noastre romanesti atat de pline de spiritualitate ortodoxa, tinerete fara batranete si viata fara de moarte. Botezul este acea sfanta Taina prin care omul, in urma intreitei afundari in apa sfintita, de catre preot, in numele Sfintei Treimi, dobandeste iertarea pacatului stramosesc si a tuturor celorlalte pacate savarsite pana in acel moment, devenind membru al Bisericii lui Hristos. Botezul se savarseste numai de catre preot si episcop, in biserica. Numai in cazuri cu totul speciale, botezul poate fi savarsit in afara bisericii (spital, casa).
Exista cateva obiceiuri si traditii la botez care trebuie stiute de catre parintii care vor un botez traditional pentru copilul lor. Parintii trebuie sa ia la biserica certificatul de nastere al copilului. Mama nu va putea intra in biserica daca nu au trecut 40 de zile de la nasterea copilului si nu i s-a facut molifta. Parintii vor pregati un cadou pentru nasi, asa-zisii colaci. Eu am pregatit la botezul fiicei mele, conform traditiilor din Moldova, un cos din nuiele in care am pus: 1 kg zahar, 1 l ulei, 1 kg orez, 1 kg faina de grau, stofa de un costum pentru nas, material de rochie pentru nasa si o sampanie. Dupa slujba de botez, parintii, bunicii, nasii vor merge la casa parinteasca. Nasa, cand il aduce pe copil acasa de la botez, in pragul casei il va da mamei si va spune de trei ori ti-am luat un pagan, ti-am adus un crestin. Nasul face semnul crucii de trei ori si stinge lumanarea de tocul usii. Acasa va fi pregatita baita pruncului. In baita se vor pune busuioc, petale de flori, in special de trandafiri. Nasii sunt cei care spala pruncul. Mama va avea pregatite un prosop si un sapun care se vor da nasei. Apa de la baita se duce undeva afara si se pune la radacina unui singur pom, intr-un loc curat. Dupa baita, parintii vor pregati o masa pentru toti cei prezenti.
Nasii vor cumpara lumanarea, cu funda albastra pentru baiat, roz sau rosie pentru fata, sau alba pentru fata sau baiat. La lumanare, nasa va prinde un material. Pentru a primi copilul la botez, dupa ce preotul il baga in cristelnita, nasa trebuie sa aiba o bucata de panza alba, numita crijma sau crasma. Se spune ca pruncul trebuie sa ramana infasat in panza aceasta pana la scaldatoare si sa doarma in ea, ii prinde bine sufleteste. Crasma se fixeaza in jurul copilului cu o fasa. In baita de acasa, copilul se pune cu tot cu crasma. Nasii trebuie sa-i cumpere copilului un trusou complet de imbracat: scutece, costumase, rochitele, sosetute, bluzite, pantalonasi, caciulite, botosei, o plapumioara. La biserica, copilul vine imbracat in hainute de la parintii lui si pleaca imbracat cu haine de la nasi. Nasii platesc slujba la biserica.
Daca aveti un micut prunc sau urmeaza sa fiti nasi, interesati-va cum sunt traditiile din zona respectiva.
De fiecare data cand se naste un bebelus, Dumnezeu zambeste, ingerii danseaza de bucurie si o noua stea a sperantei se aprinde pe cer. (Oana-Nicoleta Rosu)