In Constanta, numeroase vestigii arheologice asteapta sa fie scoase la lumina sau bucura deja calatorul dornic sa-si cunoasca istoria. Parcul Arheologic expune in aer liber cateva din vestigiile ramase din Cetatea Tomis. Parcul se intinde intre Primaria Constanta si Bulevardul Ferdinand, iar aleile sale par a fi sali dintr-un muzeu de istorie. Din orasul antic se pastreaza aici zidul roman de incinta cu cele doua porti de intrare in cetate, Turnul Macelarilor, refacut in timpul lui Iustinian, si o serie de alte fragmente arhitectonice ale Tomisului. Pe peretele cladirii aflate in extremitatea estica a parcului se poate observa harta asezarilor antice din Dobrogea, realizata la scara mare si confectionata din piatra naturala.
Pe strada care coboara din centrul Constantei spre Poarta 1 a Portului se afla ruinele unui obiectiv extrem de interesant al orasului istoric, Termele Romane. Dezvaluite doar partial, fostele bai publice ale orasului roman au fost construite in perioada secolelor III -IV. Baile erau pardosite cu placi de marmura alba, pe sub care treceau canale si tuburi, un sistem de incalzire propriu Antichitatii. Aflate insa in ruina completa, au nevoie de fonduri pentru a le pune in valoare!Complexul muzeal de istorie si arheologie este completat la exterior de un amplu ansamblu de pietre gravate si sculptate si de Edificiul Roman cu Mozaic, un monument istoric unic in Europa de Est, prin dimensiunile sale. Edificiul a fost descoperit din intamplare, la sfarsitul anilor ’50, de catre o echipa de constructori, in timpul lucrarilor de constructie ale unui bloc. Atunci, acesta a fost reabilitat si s-a construit cladirea care il adaposteste. Edificiul Roman a fost un centru comercial construit in secolul al IV-lea si care a rezistat doar pana in secolul al VI-lea, cand s-a prabusit in urma unui cutremur. Pavimentul cu mozaic avea in Antichitate o suprafata de doua mii de metri patrati, din care s-au pastrat circa 850.
Astazi este nevoie atat de reabilitarea cladirii, cat si de restaurarea monumentului propriu-zis, in conditiile in care zidurile de sustinere incep sa cada. Putini stiu ca sub Constanta se afla adevarate comori. Orasul a fost construit peste sapte bazilici. Aceste bazilici inca stau in picioare, dar sunt ingropate. Peste unele dintre ele s-au construit blocuri sau s-a turnat asfalt. Mai mult interes fata de istorie ar scoate la lumina multe dintre bogatiile Constantei! Dobrogea are o mostenire culturala ce rivalizeaza cu multe alte locuri! Nu merita sa fie aruncata in anonimat! (Oana-Nicoleta Rosu)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Vestigii_arheologice_in_Constanta/1]}