Noua, romanilor, ne place sa fim campioni… Din pacate, in ultimii ani, statisticile medicale ne arata clar ca suntem campioni la diferite afectiuni cauzate de excesele alimentare sau de stilul haotic de viata. Ne clasam pe locuri fruntase la diabet, hepatita sau boli cardiace. Cu toate acestea, reticenta fata de medic este la noi in tara mult mai mare decat in alte tari din Europa, pentru ca noi, romanii, suntem adeptii asteptarii unui miracol care sa ne vindece, suntem adeptii amanarii si a lasarii lucrurilor de pe o zi pe alta… Iar cand sanatatea este in joc, noi spunem ca nu mi se poate intampla mie sau nu e grav, ma tratez singur. Aceasta mentalitate este cea care ne-a propulsat atat de sus in topurile unor afectiuni grave, care pun in pericol viata.
Este foarte greu pentru noi sa schimbam sarmalutele cu afumatura sau fripturile in sos cu mese light, bazate pe fructe si legume proaspete. Este greu, pentru ca avem o mentalitate, profund inradacinata, potrivit careia o masa sanatoasa este una imbelsugata si orice dieta incepe, inevitabil, de maine. Acel perpetuu maine, care iti permite ca astazi sa manaci ceea ce iti doresti si in ce cantitate doresti. Cum sa schimbam noi toate aceste delicii culinare pe retete sanatoase recomandate de catre nutritionisti in eforturile lor disperate de a salva starea de sanatate a natiunii?! Cat de receptivi suntem noi, romanii, la campanile de informare in masa – acele campanii care avertizeaza asupra afectiunilor provocate de excesele alimentare? Daca privim statisticile, realizam ca romanii ar muta mai degraba muntii din loc decat sa renunte la vechile obiceiuri alimentare, iar acest lucru ne aduce, inevitabil, posibilitatea crescuta de a dezvolta afectiuni pe care vom fi, din pacate, nevoiti sa le ducem cu noi o viata intreaga. Iar de sarbatori, sirena ambulantelor a devenit deja un accesoriu nelipsit, pentru ne gasim nenumarate scuze atunci cand vine vorba de un platou de salata cu maioneza, o friptura grasa sau alte delicatete fara de care sarbatorile nu au farmec.
Ca si cum toate aceste obiceiuri ale noastre nu erau suficiente pentru a ne distruge sanatatea, am primit, dupa revolutia din ’89, dezlegare la mancarea de tip fast-food… Si ni s-a parut atat de miraculoasa, atat de revolutionara, incat a intrat si ea in preferintele noastre. Din acel moment, din cutia Pandorei s-a aratat, mandra si puternica, obezitatea (si toate afectiunile provocate de ea). Ne-a afectat pe noi, adultii, si in egala masura i-a afectat si pe copii. Ne-am trezit peste noapte cu foarte multi adolescenti si copii obezi, pe care incercam sa ii invatam acum sa adopte un stil alimentar echilibrat. Incercam sa gasim vinovati pentru ceea ce ni se intampla noua si copiilor nostri, dar adevarul sta in istoria alimentara a fiecaruia. Putem da vina pe E-uri, pe stres, pe viata agitata pe care ne-o ofera acest secol, insa cu adevarat vinovati suntem noi, cei care nu stim sa ne gestionam in mod sanatos prioritatile vietii.
In incheiere, fie ca ati ales un stil de viata sanatos, bazat pe alimente proaspete, menite sa va intretina o stare de sanatate optima, fie ca va aflati in fata unui platou de chiftelute in sos, nu pot decat sa va spun ca sanatatea este prioritara pentru ca ea inseamna viata. Pofta buna, romani! (Rodica Puscasu, Foto: Stock.XCHNG)