Ziua de 29 septembrie este Ziua Mondiala a Inimii, eveniment organizat la nivel international, care doreste sa contribuie la cresterea gradului de constientizare a populatiei globului asupra factorilor de risc ce duc la aparitia bolilor cardiovasculare si sa determine o schimbare in atitudinea oamenilor in a adopta un stil de viata sanatos. Ziua Mondiala a Inimii a fost sarbatorita pentru prima data in anul 2000.
Acest organ vital, inima, sufera si din cauza faptului ca romanii consuma sare in mod exagerat, iar acest consum duce la cresterea numarului de boli cardiovasculare. Principala cauza de deces in Romania ramane cea cardiovasculara, astfel ca aproximativ 150.000 de romani mor anual de boli cardiovasculare. Adica 60% din totalul deceselor inregistrate.
Daca recomandarea zilnica este de 5-6 grame de sare, romanii au ajuns sa consume peste 12 grame de sare in fiecare zi. Alimentele care au o cantitate foarte ridicata de sare sunt mezelurile, branzeturile, sosurile din comert, produsele de tip fast-food, snacks-urile, produsele conservate si cele de panificatie.
Efectele asupra sanatatii pe care le are consumul exagerat de sare sunt urmatoarele: creste tensiunea arteriala, creste riscul de atac cerebral, afecteaza rinichii, mareste riscul de infarct, determina tulburari ale ritmului cardiac. Un truc prin care sa reduci consumul de sare ar fi acela de a inlocui sarea cu ierburi aromatice, a nu pune solnita de sare pe masa pentru a fi tentati a pune sare cu nemiluita. Este de preferat sa inlocuiesti sarea de masa cu sarea de mare, care nu este prelucrata si reprezinta o alternativa mai sanatoasa. Cea mai buna alternativa este sa fim moderati in toate, mai ales cu sarea, daca vrem sa traim si sa avem o inima sanatoasa. (Gabriela Rotaru, Foto: www.romanianheart.ro)