Ne-am obisnuit sa asociem nautul cu gastronomiileOrientului. Era insa o vreme in care acesta – ca si alte leguminoase uiate orialungate de prin bucatariile noastre – se gaseau in orice gospodarie de om bun,fie la sat, fie in mahala. Marturie ne stau si retetele din coprinsul intaielornoastre carti de bucate. In Buna menajera a Ecaterinei Steriady (colonelu),publicata la Galati in 1871, aflam reteta de Supa de nohot. Sau naut…
Cum se procedeaza: Luati jumatate de oca de nohot si puneti-lintr-un vas de cu seara, puneti un tifon subtire peste vas, puneti putina cenusasi umpleti vasul cu apa rece, sa stea vasul pana a doua zi.
Spalati-l intr-o apa, curatati-i pelita de desupra si punetisa fiarba, iar de nu va fierbe nohotul bine, pisati-l intr-o piulita, dati-oprin sita. Apoi aveti apa calda, faceti o supa cu o ceapa prajita in untdelemn,taiata marunt, apoi pune si acel nohot, dat prin sita in acea apa calda cuceapa si cu o lingura de untdelemn iar si bun.
Dupa ce va da doua clocote aveti la supiera franzela rumenitala foc, taiata in mici bucatele si turnati peste ea supa si o dati la masa.
Reteta aleasa din Buna menajera de Ecaterina Steriady (colonelu) (Galati,1871) si publicata in volumul Retete alese pentru Post si Craciun, de Simona Lazar, EdituraJurnalul, 2010.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)