Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Stil de viata»Arta culinara»Tarhana (paste) cu urzici
    Arta culinara

    Tarhana (paste) cu urzici

    24 februarie 2015Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    Martea Trasnetelor este o zi deosebit de periculoasa. Mai este numita si Martea Santoaderului, pentru ca incepand de atunci, timp de 9 zile, se tin Caii lui Santoder, divinitati malefice despre care se spune ca sunt pe jumatate oameni si pe jumatate cai si care ii pedepsesc pe cei care nu tin sarbatoarea. Rolul lor este de a purifica timpul si spatiul. Se spune ca acela care va purta haine tesute ori cusute in Martea Santoaderului, va fi traznit. La fel, acela care va lucra la camp. Pentru a contracara pericolele acesei zile, se prepara fiertura de urzici, despre care se spune ca intareste organismul. Din urzici se pregateste si reteta de azi.

    Aveti trebuinta de: tarhana din 500 g de faina, doua maini de urzici uscate, o lingura de pasta de tomate, un morcov, o ceapa, sare, piper, mujdei de usturoi.
    Cum se procedeaza: Toamna, inainte de caderea primei brume, urzica, mai ales daca a fost o data secerata in iulie, face sfarcuri noi. Adica lujeri. Atunci se culeg cele patru frunze din varf si, dupa ce le-ai spalat in trei ape, se pun la uscat pe cuptor. Se va obtine un fan usor si inchis la culoare. Aceste urzici, pastrate in sac de panza rara, sunt tamaduitoare si de folos pe gerul iernii.
    Se pun doua maini bune de urzici intr-o oala adanca, se toarna apa clocotita peste ele cat sa le cuprinda si se lasa acoperite cam un ceas. Apoi se pun la fiert, se mai adauga pasta de tomate, o ceapa rasa, putin morcov ras, sare, piper.
    Se toarna fiertura peste tarhana (un fel de paste despre care se crede ca se pregateau si-n vremea dacilor) si se drege cu mujdei proaspat. Se mananca cu mamaliga.

    Reteta din Glimboca, judetul Caras-Severin, aflata de la Uica Mihai si publicata in volumul Retete alese pentru Post si Craciun de Simona Lazar, Editura Jurnalul, 2010.
    Sursa: antenasatelor.ro
    (Simona Lazar, Antena Satelor)

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleEvenimente in expozitia Modele de comportament in secolul al XVIII-lea
    Next Article Menta si alte plante aromatice
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    Cele mai bune metode de a obtine o cafea perfecta!

    20 mai 2022

    Cum alegi locatia potrivita pentru nunta sau botez?

    19 septembrie 2021

    Nunta… pas cu pas

    19 septembrie 2021
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Targul Arhanghelilor Mihail si Gavriil, la MTR

    Romexpo deschide portile Indagra & Indagra Food 2025, cea mai importanta platforma dedicata inovatiei in sectorul agricol si alimentar

    Mai putin de o saptamana pana la deschiderea Indagra & Indagra Food 2025

    Expozitie retrospectiva Kos Andras, la Muzeul Taranului

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.