In prima decada a lunii august, la Capidava, judetul Constanta, se va desfasura Academia de Vara pentru Tineret, Stiinta, Viitorologie si Science Fiction Atlantykron 2013. Purtand genericul Ferestre catre viitor, academia non-formala reuneste experti de talie mondiala (din care unii au primit premiul Nobel si predau gratuit cursuri tinerilor interesati) si tehnologie de ultima generatie, pe o insula care are mai putin de 1 kmp. Este un fenomen unic in Romania, un loc in care se desfasoara demonstratii stiintifice si cursuri de arta sau comunicare asa cum in nici o scoala nu se predau, stand pe iarba, sub cerul liber, sub stele.
Loc spiritual, legat profund de istoria de milenii a castrului Capidava care inca sta in picioare pe mal, Atlantykron este o insula a viitorului, in mijlocul unui prezent prafuit. Este un taram al sperantei, un loc in care generatii de adolescenti invata ca au puterea de a stapani Pamantul cu mintile lor, cu stiinta lor, cu intentii bune. Ceea ce il face un loc unic este caracterul sau neasteptat, aproape paradoxal. Insula este un ostrov inundat mai bine de jumatate din an. In restul timpului este un loc salbatic, pustiu si foarte bine protejat de civilizatie. Doar pentru zece zile pe an are parte de focuri de artificii, electricitate (cabluri electrice lipite de fundul Dunarii alimenteaza insula de la un generator aflat pe malul cu statia de pompare a apei), internet (modemurile sunt instalate prin copaci sau pe unul din cele trei bacuri trase la mal, unde sunt cabinele invitatilor straini). Totusi, nimic nu murdareste insula si nu o polueaza. La venire si la plecare, o echipa de la Ocolul Silvic Judetean preda si preia insula pe semnatura, sa nu lipseasca vreun copac, sa nu ramana vreun PET. Raman doar patratele de iarba turtita, unde au fost corturile, iar in cateva saptamani, nici un indiciu nu mai da de banuit ca acolo a fost un oras suprarealist, care a trait intens timp de 10 zile.
Programul este organizat de catre Centrul pentru Studii Complexe, in parteneriat cu Fundatia World Genesis din SUA, si Asociatia Romana pentru Sport si Cultura din Bucuresti. Anul acesta, ca in fiecare an, sunt asteptati peste 400 de tineri participanti din toate zonele tarii, dar si din SUA, Italia, Macedonia, Republica Moldova, India. Printre invitati, si-au confirmat deja prezenta personalitati de marca din stiinta, cultura, arta sau sport din Romania, Italia si SUA.
De 23 de ani, Atlantykron s-a aflat in organizarea si sub tutela Ministerului Tineretului si Sportului, respectiv Autoritatii Nationale pentru Tineret si pe langa organizatiile nonguvernamentale de tineret din tara, a atras implicarea unor organizatii si institutii din SUA – World Genesis Foundation, US Kick Boxing Association, ca si a unor personalitati din lumea sportului, stiintei, culturii: Dumitru Prunariu – astronaut, Dan Lucas – campion mondial de kick boxing, David Anderson – doctor in fizica, Alexandru Mironov – scriitor si publicist, Dan Farcas – scriitor, Aurel Manole – pictor, doctor in arte vizuale, Roberto Quaglia – scriitor, vicepresedinte al Societatii Europene de Science Fiction, Ioan Gyuri Pascu si Cristian Gretcu – actori, dr. Teodor Vasile – doctor in medicina alternativa, si lista poate continua.
Viziteaza www.atlantykron.org pentru mai multe informatii despre programul academiei de vara si lista invitatilor. (Daniela Mironov Banuta, Foto: Heather Caton, Presedinte al Fundatiei World Genesis, SUA)