Muzeul National de Arta al Romaniei va invita miercuri, 13 martie, si miercuri, 20 martie 2013, la doua conferinte in cadrul expozitiei Mitul national. Contributia artelor la definirea identitatii romanesti (1830 – 1930) sustinute de profesor doctor Sorin Alexandrescu, director al Centrului de Excelenta in Studiul Imaginii (CESI) – Universitatea Bucuresti. Conferintele Constructia identitatii nationale (miercuri, 13 martie 2013, ora 18.00) si Imaginile romanitatii (miercuri, 20 martie 2013, ora 18.00) propun o discutie despre constituirea statului roman modern si a constiintei nationale a romanilor dintr-o noua perspectiva, recurgand atat la diferite texte, cat si la imaginile prezente in expozitie.
Constructia identitatii nationale
In cadrul primei conferinte, Sorin Alexandrescu dezbate notiunile de modernizare, modernitate si modernism in raport cu natiunea si crearea statului national, dar si relatia dintre Stat si cultura, binomul traditionalism vs modernism si conceptul de pluralism, facand apel la diferite texte pentru exemplificarea acestor notiuni.
Imaginile romanitatii
Dupa schitarea unui cadru teoretic de discutie in prima conferinta, bazat mai ales pe texte, in aceasta a doua intalnire, Sorin Alexandrescu se opreste asupra imaginilor prezente in expozitie, pentru a analiza cum vizualul deconstruieste ideologia textelor. Dezbatand imaginile statale vs imaginile sociale si relatia dintre elite si tarani, conferentiarul propune patru imagini ale taranului roman, asa cum apar ele in arta romaneasca moderna.
Cele doua intalniri incheie ciclul de conferinte pe teme conexe expozitiei Mitul national. Contributia artelor la definirea identitatii romanesti (1830 – 1930), deschise la MNAR pana la 31 martie 2013 (curatori: Monica Enache si Valentina Iancu, in colaborare cu istoricul Lucian Boia).
Intrarea este gratuita. Participarea se face pe baza de inscrieri prin e-mail la comunicare@art.museum.ro.
Mai multe detalii gasiti pe www.mnar.arts.ro