Muzeul National de Arta al Romaniei va invita joi, 27 iunie, orele 18.00, la o noua intalnire de joi in expozitia Marturii. Frescele Manastirii Argesului. Invitatul serii, istoricul Marian Coman, va propune o incursiune in Culisele puterii la curtea lui Neagoe Basarab, in incercarea de a identifica actorii, regulile si momentele decisive ale jocurilor politice din Tara Romaneasca in vremea lui Neagoe Basarab si de a analiza cauzele care au dus la disolutia puterii politice dupa moartea voievodului.
Expozitia Marturii. Frescele Manastirii Argesului prezinta, in premiera, 31 de capodopere ale picturii medievale romanesti: fragmentele de fresca pastrate pana astazi din ansamblul decoratiei murale a bisericii Manastirii Argesului, ctitoria lui Neagoe Basarab (1512-1521). Acum 130 de ani, in contextul restaurarii bisericii Manastirii Argesului de catre echipa arhitectului francez Andre Lecomte du Nouy, o parte din frescele care decorau interiorul lacasului – reprezentand mai putin de 5% din suprafata picturii murale originare – au fost extrase pentru a fi salvate si pastrate in muzeu, fiind singurele marturii ale picturii acestui monument emblematic pentru cultura romaneasca.
Cele 31 de fragmente de pictura murala sunt redate astazi publicului intr-o prezentare inedita, ca urmare a unui laborios proces de restaurare efectuat pe parcursul ultimelor doua decenii de numerosi specialisti, sub coordonarea prof. univ. dr. Oliviu Boldura, a prof. univ. dr. Dan Mohanu si a lect. univ. dr. Romeo Gheorghita.
Documentatia care a rezultat in urma interventiilor de restaurare, extrem de complexe, la care au fost supuse fragmentele de fresca de la Manastirea Argesului ne permite sa recompunem astazi destinul ansamblului monumental de la Curtea de Arges.
Proiect realizat cu sprijinul financiar al Administratiei Fondului Cultural National (AFCN).
Expozitia Marturii. Frescele Manastirii Argesului ramane deschisa pana pe 25 august 2013.
Intrarea este gratuita, in limita locurilor disponibile, pe baza de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la comunicare@art.museum.ro.
Mai multe detalii gasiti pe www.mnar.arts.ro