![Gheorghe Florescu va invita sa savurati cea mai buna cafea din Romania in Diverta Baneasa](https://daciccool.ro/images/stories/Dacicool/Timp_Liber/Evenimente/Invitatie_la_cafea/Gheorghe%20Florescu%20va%20invita%20sa%20savurati%20cea%20mai%20buna%20cafea%20din%20Romania%20in%20Diverta%20Baneasa.jpg)
In prezent, in viata consumatorului de cafea din Romania incepe o noua epoca: cea in care se va simti respectat si va putea avea acces la cele peste 1001 de arome ale celor mai bune cafele din intreaga lume, preparate conform celor mai inalte standarde ale cafegiului armean Avedis Carabelaian, promit membrii Asociatiei Cafegiilor. Pe vremea comunistilor, Gheorghe Florescu, vestitul cafegiu de pe Hristo Botev gazduia celebre personalitati ale acelor vremuri in camaruta din spate: actori, scriitori, dar si securitatea. Ziua de 9 februarie 1979 a adus o mare nedreptate rasfaturilor. Statul roman a interzis livrarea de cafea verde catre unitatile de cafea si, din acel moment, meseria a cam disparut, cafegiii nu mai aveau ce praji. Se livra doar cafea deja prajita, spune domnul Gheorghe Ilie Florescu, unul dintre putinii cafegii ai Bucurestiului, autorul celebrului volum Confesiunile unui cafegiu.
Acum, vremurile se anunta bune pentru pasionatii cafelei si singura noastra grija, asa cum promite domnul Gheorghe Florescu odata cu deschiderea cafenelei literare din Diverta Baneasa, va fi sa alegem intre o licoare superioara si una exceptionala. In curand, ne vom intalni la o poveste despre cafea si mestesugurile ei. Iar pana atunci, putem trece in vizita pe la bacania plina cu bunatati, pe care o gasim aici: www.delicateseflorescu.ro.
O cafea perfecta este prajita pana ajunge la culoarea maronie, este 100% Arabica si are multa dragoste ca ingredient secret. Dragoste si respect pentru cafegiu si pentru cel cu care va savura prima cescuta a diminetii.
Am spus Arabica 100%? Da, Arabica, nu Robusta, nici Liberica si nici Maragogype. Cele patru tipuri de cafea se regasesc in aproape 80 de soiuri cultivate extensiv. Arabica, oferita pofticiosilor de catre Abisinia, este cea mai apreciata datorita boabelor mari, de forma alungita si culoare verzui-albastruie. Este cultivata in Africa si America Latina si este destul de pretentioasa. Cafeaua Arabica are nevoie de soluri bogate in minerale, o temperatura constanta de 20 grade Celsius si de o altitudine de peste 600 metri. Robusta vine din bazinul Congo, nu face mofturi si creste si in conditii neprietenoase, pentru ca nu degeaba este Robusta. Plantatii imense intalnim in Africa, India si Indonezia. Daca Arabica este pentru connoisseuri, Robusta are mai putine pretentii si se preteaza sortimentelor solubile.
Liberica poarta numele tarii de origine, Liberia, si nu prea o intalnim in lumeabuna.De vina ar fi boabele medii, cu forme neregulate si culoare galbuie, dar si aroma. Dar un merit tot are Liberica: a ajutat-o pe Arabica sa ne ofere un nou sortiment, scos la iveala in vecinatatea orasului Maragogype, din Brazilia. Este un hibrid care nu se ridica la pretentiile cunoscatorilor rafinati, dar care are avantajul unei culturi bogate, fiind intalnit nu numai in Brazilia, ci si in Guatemala, Nicaragua, Mexic, Columbia si chiar Java. Da, Java, insula in care olandezii au inceput sa cultive cafeaua, ca sa nu se mai laude doar arabii cu licoarea aromata.
Dar cafeaua nu inseamna doar aroma, forma si culoare, ci si ritual, la care armenii sunt foarte priceputi. Cum altfel decat la un taifas despre traditiile lor poti savura o cafea perfecta, coborata in cescutele fine direct din ibricul focos, din arama ciocanita, care poarta cu el un mestesug vechi de sute de ani?…