Ieri, 13 noiembrie, in Sala Virgil Madgearu din cadrul Academiei de Stiinte Economice din Bucuresti, a avut loc Conferinta Academica Internationala Platforma de securitate si cooperare Europa – Asia – Pace in secolul XXI. Organizata la initiativa Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica, in colaborare cu Ambasada Republicii Kazahstan in Romania si cu sprijinul Academiei de Stiinte Economice din Bucuresti si al Grupului Grampet, conferinta a avut ca scop prezentarea recentei propuneri a Presedintelui Kazahstanului, a contextului in care vine aceasta, precum si o dezbatere asupra acestui subiect.
Propunerea crearii unei platforme de securitate si cooperare eurasiatice a fost deja acceptata de o serie de state de pe cele doua continente, caci se pare ca aceasta ar putea deveni un factor de stabilitate economica si mai ales sociala, de pace, in zona. Desigur, colaborarea mai stransa a statelor din Europa si Asia nu s-ar face in afara celorlalte organizatii mondiale de mentinere a stabilitatii sociale, militare si chiar economice (NATO etc.), ci impreuna cu acestea. Nursultan Nazarbayev, Presedintele Kazahstanului, a prezentat aceasta propunere la o intalnire la varf a reprezentantilor statelor asiatice, venind si cu multe date concrete despre cum s-ar putea realiza si cum ar putea functiona aceasta platforma. Nu este vorba doar despre o organizatie pe hartie, ci de o institutie care poate avea rezultate concrete in mentinerea pacii sociale in regiune.
Kazahstanul este, probabil, principalul investitor din tara noastra. Este o tara bogata, in plina ascensiune, fiind denumita chiar leopardul Eurasiei de catre prof. dr. Anton Caragea, in recenta sa carte. Desi este o democratie tanara, proclamandu-si independenta abia in urma cu 20 de ani, la 16 decembrie 1991, Kazahstanul este deja o forta economica mondiala. In plus, prin masurile concrete pe care le propune si pe care le implementeaza, este un exemplu nu doar pentru celelalte state asiatice, ci si pentru alte state ale lumii. Un exemplu: atunci cand a preluat presedentia OSCE pentru un an, in 2009, Kazahstanul nu s-a multumit sa faca figuratie, ci a venit cu propuneri concrete pentru reactivarea, revitalizarea acestei importante organizatii. Si a reusit! Iata de ce recenta propunere referitoare la o platforma de securitate regionala este luata in serios de tarile din regiune, Romania fiind unul dintre statele care adera la aceasta idee. De alfel, Romania a sprijinit dintotdeauna Kazahstanul, se poate spune chiar ca Romania este capul de pod al Kazahstanului in Europa. L-a sprijinit si pentru a devenit membru al OSCE, sprijina si candidatura capitalei kazahe, Astana, pentru organizarea Expozitiei Mondiale din 2017.
Alocutiunile participantilor au argumentat necesitatea unei asemenea colaborari euroasiatice pentru mentinerea stabilitatii si a pacii, mai ales in contextul actual, in care Uniunea Europeana traverseaza o criza nu doar economica, ci si una sociala si chiar una de identitate si de eficacitate. Europa risca sa ramana in urma pe plan mondial, din punct de vedere economic, dar si sa aiba parte de mari miscari sociale, deoarece nemultumirea oamenilor creste pe zi ce trece. De asemenea, NATO tocmai a recunoscut, implicit, faptul ca nu este eficienta in a manageria o situatie conflictuala pe termen lung (este vorba de Afganistan), prin anuntul facut ca se va implica doar in situatii punctuale, ramanand intr-o anumita zona cu probleme timp de maximum un an.
Prof. dr. Anton Caragea a deschis lucrarile conferintei. Cuvantul de deschidere a fost rostit de domnul Valeriu Zgonea, Presedintele Camerei Deputatilor. Excelenta Sa Talgat Kaliyev, Insarcinatul cu Afaceri al Republicii Kazahstan in Romania, a prezentat apoi propunerea Kazahstanului pentru pace in secolul al XXI-lea, si anume Platforma de cooperare si securitate Europa – Asia.
Discursul Excelentei Sale Emil Constantinescu, fost Presedinte al Romaniei intre 1996 si 2000, a punctat initiativele Presedintelui kazah Nursultan Nazarbayev in favoarea pacii si securitatii in lume, de-a lungul timpului, precum si importanta unei astfel de platforme de cooperare precum cea propusa recent.
Domnul Deputat Ahmed Aledin, Vice-Presedinte al Grupului Parlamentar de Prietenie Romania- Kazahstan a prezentat apoi solutiile propuse de statul kazah pentru pace si securitate in Europa si Asia.
Domnul Gruia Stoica, Presedinte Grampet Group si Presedinte al Consiliului de Afaceri Romania-Kazahstan, a argumentat importanta cooperarii economice in mentinerea securitatii in Eurasia si a vorbit despre posibilitatea reluarii Drumului Matasii, a legaturii concrete dintre Europa si Asia. Domnia sa chiar are rezultate concrete in transportul de marfuri dinspre Asia (respectiv din China) spre Europa, prin Romania, pe uscat.
De asemenea, prof. dr. Mircea Constantinescu, Director al Academiei Diplomatice Europene, a vorbit despre planul Nazarbayev ca solutie pentru depasirea esecurilor globalizarii.
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Timp_Liber/Evenimente/Kazahstanul_propune_o_plaforma_de_securitate/1]}