Muzeul National de Arta al Romaniei, Ambasada Frantei in Romania, Institutul Francez din Bucuresti si Mobilier National din Franta va invita joi, 8 decembrie, orele 18.30, la vernisajul expozitiei Tapiseriile regale (1600–1800). Expozitia prezinta 20 de tapiserii – unele de dimensiuni impresionante – realizate de-a lungul secolelor XVII–XVIII in celebrele manufacturi Gobelins de la Paris pentru a decora somptuoasele resedinte ale regilor Frantei, precum Henric al IV-lea, Ludovic al XIII-lea, Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea sau Ludovic al XVI-lea.
Expozitia gazduita de Muzeul National de Arta al Romaniei face parte, alaturi de expozitia Reinnoirea tapiseriei contemporane, din 1950 pana in zilele noastre deschisa in aceeasi perioada la Muzeul National de Arta Contemporana, dintr-o manifestare culturala de exceptie prin amploarea demersului, care sub titlul generic Manufacturile Gobelins: patru secole de creatie prezinta evolutia artei tapiseriei de la infiintarea manufacturilor regale, la inceputul secolului al XVII-lea, si pana in contemporaneitate.
Lucrarile expuse sunt imprumutate de Mobilier national de la Paris, detinator al unuia din cele mai importante fonduri de arta decorativa din Franta, care administreaza manufacturile Gobelins, Beauvais si Savonnerie. Publicul are ocazia sa urmareasca istoria tapiseriei franceze, strans legata de istoria picturii deoarece capodoperele expuse au fost tesute dupa compozitiile marilor artisti de la curtea regilor Frantei. Tapiseriile expuse la Muzeul National de Arta al Romaniei fac parte din serii celebre inspirate de subiecte mitologice, religioase sau istorice, tesute dupa cartoanele unor artisti renumiti. Fiecare din aceste serii sau suite a fost tesuta in numeroase exemplare, ceea ce a favorizat raspandirea lor atat in Franta, cat si in strainatate, sub forma cadourilor diplomatice.
Printre piesele exceptionale aduse la Bucuresti se numara: Colosul din Rodos, din seria Istoria Artemisiei, inceputa in 1607 pentru Henric al IV-lea – una dintre cele mai pretioase suite alcatuite din 13 piese tesute cu fir de aur, sau Fiica lui Iefta din seria Istoria Vechiului Testament comandata de Ludovic al XIII-lea lui Simon Vouet, primul pictor al curtii – chiar exemplarul care a apartinut regelui, tesut la Luvru.
Alaturi de acestea, in expozitie sunt prezente exemplare din numeroasele serii realizate sub conducerea pictorului Charles Le Brun, numit de Ludovic al XIV-lea directorul celei de-a doua manufacturi Gobelins, infiintate in 1662. Printre aceste suite se numara Elementele, Anotimpurile, Istoria lui Alexandru, Istoria regelui sau Resedinte regale, al caror continut releva o veritabila apologie a Regelui Soare.
Expozitia va dura din 9 decembrie 2011 pana pe 26 februarie 2012. Programul de vizitare este: miercuri – duminica, orele 10.00-18.00. Intrarea gratuita: prima miercuri din luna.
Mai multe detalii gasiti pe www.mnar.arts.ro