Muzeul National de Arta al Romaniei pregateste pentru luna decembrie expozitia-eveniment Marturii. Frescele Manastirii Argesului, care prezinta, in premiera, 31 din cele 35 de fragmente de fresca care s-au pastrat pana astazi din ansamblul decoratiei murale al bisericii Manastirii Argesului. Atribuite zugravului Dobromir din Targoviste (ante-1526), frescele au fost extrase din biserica la sfarsitul secolului al XIX-lea, in contextul restaurarii coordonate de arhitectul francez Andre Lecomte du Nouy.
Expozitia documenteaza epopeea acestor 31 de fragmente de pictura murala, aflate la capatul unui indelungat proces de restaurare realizat sub coordonarea prof. univ. dr. Oliviu Boldura, prof. univ. dr. Dan Mohanu si lect. univ. dr. Romeo Gheorghita. Alaturi de acestia, conservatori, curatori, arhitecti, artisti multimedia si specialisti in educatie muzeala si-au conjugat eforturile pentru gasirea formulei adecvate de prezentare a acestui pretios tezaur de arta veche romaneasca din epoca lui Neagoe Basarab, intr-o scenografie inspirata de imaginea legendarei Manastiri a Argesului ca santier fara sfarsit (proiect semnat de AbruptArhitectura – arh. Cristina Constantin, arh. Mirela Vladuta si arh. Cosmin Pavel).
Cercetarea ce a stat la baza expozitiei este optim valorificata prin recursul la tehnologii multimediale integrate sub forma unei reconstituiri virtuale 3D a pozitiilor ocupate de fragmentele de fresca in cadrul ansamblului monumental inainte de extragerea lor, a unui film de prezentare a interventiilor de restaurare si a unei aplicatii interactive care permite vizionarea copiilor dupa tablourile votive realizate de pictorul Gheorghe Tattarescu in 1860. Aceste materiale, precum si promo-ul expozitiei, sunt realizate de KOTKI visuals (Dilmana Yordanova, Mikaela Kavdanska si Larisa Crunteanu).
Muzeul National de Arta al Romaniei multumeste institutiilor partenere – Muzeul National de Istorie a Romaniei, care a imprumutat doua fresce, si Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, care a imprumutat planuri, relevee si fotografii din perioada restaurarii Manastirii Argesului -, precum si Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului pentru concursul acordat in documentarea acestei expozitii.
Mai multe detalii gasiti pe www.mnar.arts.ro