In lunile martie si aprilie, Muzeul National de Arta al Romaniei invita elevii si profesorii sa participe la programele educative cu tema Sa invatam despre ceilalti: Obiceiuri si vesminte din lumea orientala, in cadrul expozitiei Carol Popp de Szathmari si revelatia artistica a Orientului. Programele se adreseaza elevilor din ciclul gimnazial (clasele V-VII) care, insotiti de un educator muzeal, vor face o incursiune in viata de zi cu zi a unui oras ce a imprumutat multe elemente de civilizatie araba si a locuitorilor acestuia, prin intermediul acuarelelor lui Carol Popp de Szathmari (1812-1887), care constituie adevarate impresii de calatorie.
Programele se vor desfasura astfel:
– Joi, 21 martie, ora 11.00;
– Joi, 28 martie, ora 11.00;
– Joi, 11 aprilie, ora 11.00;
– Joi, 25 aprilie, ora 11.00;
– Vineri, 26 aprilie, ora 11.00.
Programul consta intr-o vizita interactiva in expozitie si un atelier de creatie. In cadrul vizitei, elevii vor analiza acuarelele lui Carol Popp de Szathmari, vor intra in pielea personajelor cu ajutorul unor jocuri de rol, vor sintetiza informatiile oferite de educator in cateva cuvinte-cheie pe care le vor utiliza apoi in cadrul atelierului, ca punct de pornire pentru un colaj sau o dezbatere.
Participarea la acest program, conceput in functie de programa scolara si de materiile studiate in ciclul gimnazial, va imbogati portofoliul de activitati extrascolare ale elevilor, oferindu-le un tip de invatare inedit, intr-un mediu nonformal.
Expozitia Carol Popp de Szathmari si revelatia artistica a Orientului va prezinta in premiera absoluta o selectie de 47 de lucrari de grafica (desene si acuarele) cu tematica orientala din patrimoniul MNAR. Pentru Szathmári, Orientul este o lume fascinanta, care il inspira, il emotioneaza si il mobilizeaza sa produca cele mai valoroase si spontane creatii artistice.
Programele educative pornesc de la ideea ca o opera de arta este o fereastra catre infinite lumi posibile. Orice opera de arta poate oferi o multitudine de informatii despre domenii variate: literatura, muzica, biologie, matematica, istorie, geografie etc. Se poate vorbi despre costumele si obiceiurile unei epoci trecute, despre arhitectura si atmosfera unui oras de acum 150 de ani, despre o zi obisnuita din viata personajelor reprezentate, pornind de la o singura lucrare.
Participarea se face doar pe baza programarii la tel. 021.313.30.30 interior 923, sau prin e-mail la educatie@art.museum.ro.
Tariful este de 7 lei/persoana.
Mai multe detalii gasiti pe www.mnar.arts.ro