As dori sa va recomand o vacanta fabuloasa chiar la noi in tara unde cred ca avem mereu de vizitat cate ceva nou, cate o locatie de vis… Nu cred ca voi renunta niciodata la concediile din Romania! Daca stim cum sa ne organizam, descoperim mereu locuri incredibile, pe care nu asteptam sa le vedem chiar la noi in tara. Trebuie doar sa exploram fiecare coltisor al Romaniei.
Vreau sa va spun cate ceva de zona Bucovinei, unde sigur aveti ce face intr-un sejur de relaxare. In Moldova, varietatea formelor de relief, bogatiile si intinderea padurilor au dus la dezvoltarea unei faune cinegetice diverse si pretioase, trofeele de vanat din Bucovina cucerind numeroase medalii de aur la expozitiile internationale. Ursul brun, emblema padurilor noastre, este bine reprezentat in padurile din Bucovina; de asemenea, caprioara si mistretul sunt specii cu areal raspandit in zona, iar cocosul de munte, lupii, rasii sunt alte specii bine reprezentate in padurile sucevene.
Calatorii care viziteaza Bucovina au deosebita sansa de a cunoaste paduri virgine, neatinse de interventia omului, adevarate rezervatii naturale, cum ar fi padurile seculare Slatioara si Giumalau. Desi Moldova nu se intinde pe o suprafata mare, natura a fost darnica cu ea: Ceahlaul (statiunea Durau), Rarau (Campulung Moldovenesc), protejate de rezervatiile naturale Pietricica, varfurile Cozia, Cernegura din Piatra Neamt.
Un plus sunt cetatile medievale numeroase, manastirile, muzeele de arta si traditia artei populare stravechi. Ramai cu adevarat impresionat la vizitarea ansamblurilor arhitectonice ale manastirilor Putna, Dragomirna, Probota, Rasca, Agapia, Varatec, Sucevita (unde intalnim superbe popasuri si locuri de neuitat), Moldovita, Humor, Voronet si Arbore.
In orice perioada veti hotari sa treceti prin Bucovina veti avea prilejul de a lua parte la unele dintre sarbatorile specifice zonei: in luna ianuarie – traditii de iarna la Radauti, in februarie – traditii populare in Dorna Arini, in martie – festivalul de muzica religioasa la Fundu Moldovei, in aprilie – sarbatorile pascale, in mai – sarbatoarea minoritatilor etnice, in luna iunie – sarbatoarea orasului Suceava, in luna iulie – festivalul popular Ciprian Porumbescu, in august – sarbatoarea Sfintei Maria si Cacica, sarbatoarea mestesugarilor din Suceava, in septembrie -Toamna in Voronet, sarbatoare de arta populara, in octombrie – diverse festivaluri populare, in noiembrie – festivalul de muzica de la Moldovita, iar decembrie este o luna speciala, Craciunul si Anul Nou fiind sarbatorite in specificul traditional al zonei. Sper ca in aceasta scurta descriere a Bucovinei v-am convins ca macar un week-end merita petrecut pe aceste frumoase meleaguri ale Romaniei. (Valentina Martuneac, Foto: Stock.XCHNG)