Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Branduri»Corcova Roy&Damboviceanu, un brand european
    Branduri

    Corcova Roy&Damboviceanu, un brand european

    15 septembrie 2010Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    Putine sunt lucrurile atat de strans legate de istoria noastra incat sa reprezinte un adevarat blazon, asa cum se intampla in cazul vinurilor noastre traditionale. Calitatea si savoarea lor deosebita i-au facut pe greci sa-l origineze chiar pe marele Dionysos pe aceste meleaguri, iar pe romani sa imortalizeze nepretuitele boabe de struguri in aurul monedelor batute dupa cucerirea Daciei. Unul dintre locurile binecuvantate de Dumnezeu, atat de bine adecvat viticulturii, se gaseste in Piemontul Motrului, parte a celei mai mari unitati piemontale de la noi, Piemontul Getic, mai exact in zona comunei Corcova, plasata la doar 10 km de Strehaia. Vinurile de Corcova au fost mereu apreciate de-a lungul timpului, aparand consemnate in hrisoavele vremii.

    Nenumarate vechi hrisoave vorbesc de aceste atat de apreciate podgorii si de vinurile lor atat de indragite. Astfel, in secolul al XVI-lea, apar actele semnate de Mihai Viteazul care, in 1 iulie 1594, ii daruieste lui Necula doua vii la Corcova, iar in 8 iulie 1596 ii daruieste lui Radu, al doilea paharnic, ocine si vii in Jirov, Cernaia, Cotoroaia si Valea Buna. Apoi, in secolul al XIX-lea, gratie familiei Bibestilor care stapaneau la Corcova peste 1.000 de hectare, vinul de Corcova avea sa cucereasca atat de pretentiosul si de exclusivistul Paris. Cantat si omagiat de nenumarati scriitori romani, precum Martha Bibescu, Mihai Sebastian, Ion Pillat sau Ion Minulescu, vinul de Corcova nu va lipsi nici din scrierile unor nume celebre, precum Marcel Proust sau Anatole France. Astfel, in pragul Primului Razboi Mondial, Proust scria Nume dragi, ca acela de Corcova, imi erau atat de familiare si de apropiate ca Senlis si de o mie de ori mai dragi decat Bonelles.
    Dar realizarile printului Bibescu, ale marelui iubitor si sustinator al culturii, care a reusit sa impinga atat de departe faima vinului de Corcova, nu aveau sa reziste perioadei comuniste, in care aceste nepretuite vii aveau sa decada, unele disparand cu totul, iar altele degradandu-se intr-un mod iremediabil. Totusi, in pofida acestei adevarate tragedii, terenurile cu adevarat de exceptie ale Corcovei, cu o structura litologica variata si o mineralitate bogata, beneficiind de un climat temperat-continental cu influente mediteraneene, veri calde si secetoase, ierni blande cu precipitatii abundente, inzestrat cu toate elementele necesare si cu adevarat binecuvantat de Dumnezeu, nu avea sa ramana pentru mult timp uitat si lasat in paragina. Destinul locurilor, precum si cel al oamenilor, este insa extrem de complicat…
    Un om indragostit de meleagurile lui natale si convins de valoarea vinurilor romanesti, Serban Damboviceanu a plecat la 18 ani, in 1994, la Strasbourg, unde a studiat dreptul, insa zona viticola a Alsaciei i-a trezit pasiunea pentru vin. Astfel, s-a angajat la grupul Edouard Leclerc, unde avea sa-l cunoasca pe Michel Roy, viitorul lui coleg, prieten si asociat. Lucrand in acest grup in retailul de vin, avea sa se familiarizeze cu comertul de vin din Franta, Polonia si Italia. Apoi, descoperind aceasta inegalabila comoara pe care o reprezita terenurile de la Corcova au cumparat impreuna, in 2005, o parte din fosta mosie a printului Bibescu, infiintand Corcova Roy&Damboviceanu. Au demarat rapid o impresionanta investitie de peste trei milioane de euro, din care peste doua milioane si jumatate din fonduri proprii si restul din fonduri europene. Ca director tehnic l-au angajat pe Laurent Pfeffer, absolvent al Facultatii de Agronomie din Bordeaux, cu studii de oenologie si cu o experienta de peste patru ani de vinificatie in regiunea Bordeaux, atat de cunoscuta pentru vinurile ei. Se reitera astfel tandemul de succes dintre un entuziast proprietar roman si un talentat oenolog francez pe care il inaugurase printul Bibescu, care l-a invitat la Corcova pe oenologul Aristotel Sauget.
    Replantarea a fost realizata cu vitele furnizate de Pepinieres Hebinger din Franta, companie cu 20 de ani de experienta in selections massales, specializata in altoirea plantelor pentru domenii de prestigiu. Aici, echipele de control urmaresc an de an butucii care produc corzile pentru altoire, inregistrand caracteristicile de crestere, cantitatile de struguri produse, numarul de ciorchini, perioada coacerii, zaharul acumulat, culoarea, gustul etc. Este o munca laborioasa care, in afara de pasiune, experienta si profunde cunostinte de specialitate, mai necesita si un software performant fara de care analiza acestui volum imens de date nici nu ar fi posibila. Pana acum au fost replantate 55 de hectare cu soiurile traditionale ale locului, existente si pe vremea Bibestilor, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Feteasca Neagra, Muscat Ottonel, Chardonay, Sauvignon Blanc, dar si cu un soi nou, Syrah, atat de potrivit solului de la Corcova. Nimic nu a fost neglijat sau lasat la voia intamplarii. Pregatirea terenului, orientarea plantatiei, distanta dintre randuri, respectiv cea dintre butuci, totul a fost stabilit si urmarit cu exactitate pentru a pregati astfel obtinerea unor recolte de cea mai buna calitate. In acelasi timp, au fost renovate cramele, ele fiind modernizate in perioada 2008-2009 si dotate cu utilaje si echipamente moderne, care permit o procesare conform standardelor europene si o adevarata punere in valoare a calitatii strugurilor.
    {yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Branduri/Branduri_romanesti/Corcova/1]}
    Astfel, la Corcova se produc astazi iarasi vinuri de cea mai buna calitate, care au cucerit deja aprecierile elogioase ale specialistilor. Investitia a reprezentat un act temerar si nu urmareste realizarea unui profit imediat, investitia neputand fi amortizata decat in aproximativ 20 de ani, ci recuperarea unei traditii si valorificarea unor soluri de exceptie lasate in paragina. Este dorinta de a realiza ceva trainic. Este o veche credinta a lui Serban Damboviceanu care spunea Am fost intotdeauna convins de potentialul viticol al Romaniei si deseori am regretat ca vinurile romanesti nusunt recunoscute peste hotare. Mi-am propus sa fac un excelent vin romanesc. Dar este in egala masura si urmarea faptului ca Michel Roy, vizitand meleagurile Piemontului Getic, nu a intarziat sa se indragosteasca de aceste locuri si de oamenii de aici. In plus, devenind constient de potentialul pamanturilor romanesti si-a propus sa trezeasca la viata locuri care produceau odinioara vinuri cunoscute si apreciate la Paris. In acelasi timp, era vorba si de dorinta lor de a reda unor oameni pasionati de activitatea de viticultor, dar care ajunsesera sa se zbata in conditia atat de ingrata a celor fara loc de munca un nou orizont. A fost un adevarat pariu de a readuce la viata locuri si oameni cu o atat de bogata istorie si vinurile atat de apreciate in secolele trecute.
    Oamenii din Corcova poarta si astazi in suflet cuvintele spuse de Petronius in vechea Roma – Vinul e viata. Pentru Roy&Damboviceanu totul porneste de la un profund respect pentru vin si pentru viata. De aceea, se straduiesc sa produca numai vinuri de cea mai buna calitate, dar, in acelasi timp, isi asuma atat o importanta responsabilitate sociala, cat si protejarea mediului, avand mereu in minte cuvintele ecologistului David Brower, Nu mostenim pamantul de la stramosi; il imprumutam doar, pentru copiii nostri. Dar Roy&Damboviceanu isi asuma si o alta mostenire a Corcovei, mostenirea printului Bibescu si a marilor scriitori care au admirat, au iubit si au scris despre aceste locuri minunate si despre vinurile lor de exceptie. Astfel, muzica, scrisul, fotografia, dansul, coregrafia sunt doar cateva dintre domeniile pe care Roy&Damboviceanu a ales sa le sustina. De exemplu, Sambata Sonora, evenimentul desfasurat in fiecare luna la Centrul National al Dansului Bucuresti este sponsorizat de Roy&Damboviceanu.
    Pe scurt, la Corcova este respectata natura, padurile in mijlocul carora se afla minunatele vii, strugurii culesi si sortati manual, presati lent si transformati in nepretuita licoare pe care stim sa o savuram la adevarata ei valoare. Iar marea cultura si nenumaratele forme de arta menite sa ne incante sufletul si spiritul sunt principalele domenii pe care Roy&Damboviceanu si-a propus sa le sprijine, la fel precum facea si ilustrul lor predecesor pe meleagurile Corcovei, cea binecuvantata de Dumnezeu.
    {yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Branduri/Branduri_romanesti/Corcova/2]}

    http://euro-house.com.ua/
    europosud.ua/

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleBucovina, fabuloasa si incredibila
    Next Article Miraculoasa Delta a Dunarii
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    Topoloveni, povestea unui brand la 100 de ani

    23 iulie 2016

    Uleiurile presate la rece Cardinal, tehnologie romaneasca si seminte romanesti

    3 iulie 2016

    Faunus Plant: Remedii naturale din inima Transilvaniei!

    28 iunie 2016
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Body Mind Spirit Expo, editia XXVIII

    In cinematografe, noul film Lilo si Stitch: Emotionanta intalnire a unei fete cu un extraterestru!

    Cosmetics Beauty Hair 2025: Un nou concept, o scena dedicata frumusetii in toate formele ei

    O noua conferinta din programul Conferintele muzicale la MNAR

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.