Dinspre vest, Praidul este poarta judetului Harghita. Aici valea se stramteaza si mai mult, muntii se incumeta mai aproape. Peisajul este un mic paradis pentru cei care nu se limiteaza sa savureze imprejurimile doar gonind din masini si autobuze.
Localitatea Praid este cea mai mare comuna din Harghita. Inglobeaza Ocna de Jos, Ocna de Sus si micul catun Békástanya, cu doar 140 de locuitori. In comuna Praid traiesc aproximativ 7.250 de suflete, iar in Praid, cca. 4.000 de persoane. In centrul Praidului se afla rascrucea de drumuri prin care se poate ajunge spre nord, peste pasul Bucin, in Gheorgheni, iar spre sud-est prin Corund, in Odorheiu-Secuiesc. Bazinul Praidului este delimitat dinspre nord, est si sud-est de Muntii Gurghiului si din partea sud-vestica de platoul Siclod, prin versantul Harom.
Unul dintre cele mai importante obiective din Praid este Salina Praid. Aici copiii dumneavoastra pot petrece clipe de neuitat in incinta salinei, care le ofera un loc de joaca foarte atractiv. Nenumaratele posibilitati de distractie se imbina cu aerul benefic pentru organism si creeaza o ambianta extrem de placuta. Capela din incinta salinei atrage vizitatorii prin simplicitatea ei. Slujbele ecumenice sunt tinute cu regularitate. A fost sfintita in anul 1993.
Tratamentul de speleoterapie si climatoterapie cuprinde practic inhalarea aerului din mina, fiind foarte util in cazul bolilor cailor respiratorii (boli astmatice, bronsice si alergice). Durata tratamentului este de 18 zile.
Acest tratament subteran se desfasoara la orizontul „50”, aflat la o adancime de 120 m de la suprafata. Pe timpul petrecut in subteran se recomanda si gimnastica condusa de un cadru specializat, plimbari si dozarea efortului fizic. Categoria de varsta intre care oamenii se pot trata este 2-60 de ani, acestia fiind supravegheati permanent de catre un personal medical.
Dupa statisticile medicului de specialitate din comuna se poate observa ca in cazul acelora care revin la tratament de 3-4 ori si reactioneaza pozitiv scad numarul si intensitatea crizelor astmatice si creste capacitatea de rezistenta a organismului.
Din acest scop, comuna Praid este dotata cu un spital, trei cabinete medicale. Cazarea se face in spital, in hoteluri sau la familii, dotarile sunt relativ acceptabile.
Numarul celor care apeleaza la aceste tratamente este din ce in ce mai mare, fiind caracterizata prin reintoarcerea anuala a bolnavilor cu un numar maxim vara.
Muzeul salinei este considerat ca fiind unul dintre cele mai mari puncte de atractie pentru toti aceia care decid sa petreaca aici cateva ore placute. Bogat in cristale de sare, instrumente si unelte folosite in exploatarea si transportul sarii si in obiecte de arta populara, atrage din ce in ce mai multi vizitatori in fiecare an.
In cadrul localitatii Praid exista si un strand amenajat, cu apa sarata. Tot aici langa strand sunt amenajate bai sarate fierbinti (in vane), apa sarata fiind incalzita in cazane, deosebit de eficient in tratarea reumatismului. Apa sarata si iodurata are un efect calmant, relaxant fizic si psihic. Baile sarate actioneaza asupra intregului organism si ca atare are urmatoarele efecte: calmant, relaxant fizic si psihic, antiinflamatorie, vasodilatator, sterilizator de piele si mucoase, cicatrizant. Durata baii este de la 10 minute pe zi pana la 30 de minute, in functie de capacitatea individuala. Temperatura apei sarate este de 36 de grade. Un tratament la vana consta din 10-14 bai calde fara intrerupere. Baile sarate functioneaza in perioada 1 iunie-15 octombrie.
Putem spera, nu fara motive, ca atractia Praidului – si unicului Tinut al Sarii – va creste in viitor. Putem afirma ca cine s-a odihnit odata aici a beneficiat de frumusetea naturii si s-a bucurat de ospitalitatea localnicilor, s-a imbogatit cu amintiri pentru o viata. Intoarcerea aici este o bucurie de viata. (Maxim Vasile)