Muzeul este aproape in paragina, noi cand am ajuns acolo am crezut chiar ca este parasit. Era totusi un paznic care ne-a lasat sa intram, intrarea este 4 lei de persoana si nu exista taxa foto. Dupa ce am vizitat muzeul, am vrut sa cumparam vase de ceramica, vestita ceramica de Cucuteni din localitatea cu acelasi nume. Nimic… Am intrebat localnicii, care ne-au spus ca nimeni nu se mai ocupa cu olaritul. Pacat, ne pierdem incet, incet tot ce avem mai bun, mai de valoare. In zilele noastre, cuvantul valoare incepe sa-si schimbe semnificatia. Cucuteni e un sat extrem de sarac, chiar ne intrebam din ce-or fi traind localnicii, drumuri proaste, peisaje superbe. Oamenii putini pe care i-am intalnit in apropierea muzeului ne priveau de parca am fi fost extraterestri, se gandeau ei ca cineva sa le mai viziteze muzeul, care a ajuns o paragina? Grecii pot lua bani turistilor si inca multi, aratandu-le o baie unde cica s-ar fi inbaiat Zeus, noi lasam astfel de muzee in bataia vantului… si-a sortii, care din pacate nu tine cu valorile poporului roman pentru care altii pe vremuri isi jertfeau viata.
Cucuteni este azi o localitate in judetul Iasi, Moldova, Romania, resedinta a comunei cu acelasi nume. Localitatea este atestata in 1454, in timpul lui Petru Aron. Asezarea este celebra arheologic, deoarece pe teritoriul ei, pe Dealul Cetatuiei, au fost descoperite vestigii ale culturii Cucuteni din neolitic, unica in Europa. Cultura de tip Cucuteni (3000-4000 ani i.Hr.) a avut o arie mare de raspandire, acoperind o mare parte din teritoriile (traditional) romanesti si din vestul Ucrainei. Asezarile de tip “Cucuteni” aveau locuinte (case) 1÷3 camere, ce erau grupate circular sau in siruri paralele, o dovada arheologica a spiritului de obste existent in regiune, in timpul si spatiul „pre-getodac”. La locul principalelor descoperiri s-a amenajat un muzeu arheologic deschis publicului; putem vedea aici atat tumulul original, in care au fost descoperite mormintele, cat si artefacte din ceramica originale apartinand culturii Cucuteni.
Ceramica din cultura Cucuteni este unica in Europa, gasindu-se unele asemanari, destul de pregnante, doar intre ceramica Cucuteni si o ceramica dintr-o cultura neolitica din China. Intre cele doua culturi este o distanta de timp foarte mare, cea din China aparand dupa circa un mileniu fata de cea de la Cucuteni. Pe ceramica Cucuteni predomina decorul in spirala, cu numeroase variante si combinatii. S-au gasit si figuri feminine cu torsul plat, decorate cu motive geometrice. (Iulia si Franck – doi oameni indragostiti de Romania. Inca)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Muzeul_de_ceramica_de_la_Cucuteni_este_in_paragina/1]}