Castelul Iulia Hasdeu se afla in judetul Prahova, la Campina. Iulia a fost unica fiica a marelui carturar Bogdan Petriceicu Hasdeu. La varsta de 4 ani stia sa scrie si sa citeasca, la 8 ani absolvise scoala primara, iar la 11 ani, liceul. Vorbea trei limbi: franceza, engleza si germana. La varsta de 16 ani pleaca sa studieze la Sorbona, dar se imbolnaveste de tuberculoza si moare in 1888, la 19 ani. Doborat de durere si macinat de dor, Bogdan Petriceicu Hasdeu isi dedica toate resursele materiale si spirituale memoriei fiicei sale. Renunta la activitatile culturale din cadrul Academiei Romane si construieste la cimitirul Bellu un cavou, iar la Campina, un castel, cunoscut si sub denumirea de Templul Spiritului, inaugurat la 2 iulie 1897. Acesta va constitui loc de meditatie si conversatie intre tata si fiica prin intermediul spiritismului.
Chiar si planurile castelului au fost desenate de insusi B.P. Hasdeu inspirat fiind de spiritul fiicei lui. Castelul a fost restaurant de mai multe ori: intre 1962 si 1965, apoi in 1980 (dupa cutremurul din martie 1977) si din nou in 1990. Castelul are trei turnuri din piatra, doua laterale, cu cate un etaj, iar cel din mijloc este mai inalt si adaposteste domul. Usa principala este din piatra si este flancata de doua tronuri, tot din piatra, pe care stau doi sfinxi. Pe scaune este gravat numele Iuliei Hasdeu. Deasupra usii este sculptat Ochiul Lumii. Usile laterale au grilaje care simbolizeaza Soarele. In turnul din partea stanga se gaseste salonul de primire al doamnei Iulia Hasdeu, sotia scriitorului, si sufrageria. In turnul din dreapta se gaseste biroul lui B.P. Hasdeu, camera de zi si camera obscura folosita pentru sedinte de spiritism.
Cel mai inalt dintre turnuri are un pronaos si un altar. Urcand pe niste trepte se ajunge la statuia lui Iisus in marime naturala, sculptata in lemn de Raphael Casciani. In spatele statuii se afla bustul Iuliei. Fiecare camera este decorata cu tablouri (mai ales portrete ale membrilor familiei Hasdeu) pictate de Nicolae Grigorescu, Diogene Maillart, M. Spirescu, Sava Hentia si altii. Se pastreaza piese de mobilier: masuta de lucru a Iuliei, fotolii, noptiere, pianina, masuta de spiritism si obiecte personale ale familiei Hasdeu: un toc, o calimara, papusa Iuliei, o luneta astronomica.
De asemenea, se gasesc fotografii de familie, editii rare ale unor carti, colectii de reviste, schitele pentru castel, manuscrise si arhiva personala a scriitorului. In fiecare an, pe data de 2 iulie, se organizeaza activitati culturate. Este ziua in care B.P. Hasdeu isi sarbatorea atat sotia, cat si fiica.
Ce mai puteti vizita:
– tot in Campina se afla Muzeul Nicolae Grigorescu, unde puteti admira peste 200 de tablouri ale pictorului si numeroase fotografii si diapozitive.
– la o distanta de 14 km de Campina, la Floresti, puteti vizita Palatul Cantacuzino, denumit si Micul Trianon.
– Muzeul Cinegetic Posada, singurul de acest fel din Romania, cuprinde o colectie de animale impaiate si arme de vanatoare, la o distanta de 24 km de Campina. (Viorica Axinte)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Castelul_Iulia_Hasdeu/1]}