Sunt dimineti in care, din nostalgie, rasfoiesc cateva ziare vechi, de acum 15 ani. Citesc articolele si nu pot sa observ diferenta imensa dintre ce insemna jurnalismul de atunci si cel de acum. Nu stiu daca progresul a schimbat perspectiva asupra media si daca toate transformarile sunt efectele evolutiei… Cand nu citesc ziare vechi – unde stirea ramane o informatie simpla, neutra, menita sa aduca publicului la cunostinta anumite fapte, evenimente care s-au petrecut intr-un anume loc –, imi beau cafeaua in timp ce ma uit la un canal de stiri… pe un celebru post de televiziune. Ma intampina o stirista elegant, care saluta publicul, dupa care, uitandu-si pe chip acelasi zambet sincer, ma informeaza ca undeva, intr-un satuc din Moldova, au fost gasite la gunoi bucati dintr-un cadavru uman. Urmeaza alte cateva crime, accidente de circulatie, sedintele parlamentarilor nostri, apoi nelipsitul horoscop, unde aflu cu stupoare ca astazi sotul meu va lua masa cu o fosta iubire.
Schimb programul, cu speranta ca exista alte posturi de televiziune unde informatia este mai bine prelucrata. Dau peste o stire „de ultima ora” care ma anunta ca e de rau-augur sa porti lenjerie violet de Valentine’s Day. Schimb din nou. Aici, intr-un platou, intr-o transmisiune directa, niste vedete se lupta cu stil in schimburi de replici care degenereaza intr-o bataie egala cu cea pe care am vazut-o recent, intre niste studenti din nordul tarii. Asadar, indiferent de imagine, oamenii sunt egali cand e vorba de emotii.
Trec repede peste canalul care ne furnizeaza ultimele stiri despre Apocalipsa, ajung la un alt canal de stiri unde niste politicieni promit… promit… promit. E un scenariu pe care il stiu aproape pe de rost. Dau peste un post unde se vorbeste despre ultimul trend in materie de masini, despre achizitiile feminine ale fotbalistilor celebri si, in final, niste superreportaje despre ce operatii estetice se mai poarta anul acesta. Urmeaza marturiile unor vedete despre chinul prin care trec pentru a-si fauri un trup perfect, apoi aflu ca nici zapada, nici frigul nu pot sa linisteasca scandalurile sexuale din muzica, fotbal, politica sau alte domenii cu care ne mandrim.
Renunt, renunt la stirile de la televizor. Intru pe o celebra retea de socializare, unde aflu cu surprindere ca un grup de cercetatori din California au ajuns la concluzia ca un om normal psihic nu poate iubi mai mult decat doi ani. Fac repede niste calcule care arata ca am depasit de mult limita de timp alocata iubirii adevarate… Primesc apoi un newsletter in care un astrolog ma sfatuieste sa imi dedic ziua activitatilor relaxante, asadar am o scuza in plus sa urmaresc episodul 4.155 din Tanar si nelinistit. (Rodica Puscasu, Foto: Stock.XCHNG)