Derutat, dar si revoltat de modul in care mereu mai multe personalitati se straduiesc parca cu tot dinadinsul sa ne insufle rusinea de a fi romani in locul mandriei de a fi romani, asa cum ar fi firesc, dupa cum si nemtii sunt mandri ca sunt nemti sau englezii ca sunt englezi, am citit acum vreo doi ani despre Muzeul ASTRA din Sibiu. Probabil ca mai auzisem de el, dar mi se stersese cu totul din minte… Insa, in acel moment, din subconstientul meu, i s-a lipit – ca o mantra – vechea formula latina Per aspera ad astra. Si – ca o revelatie – am avut convingerea ca acolo imi pot obloji sufletul de umilinta pe care atatia incearca sa mi-o insufle, ca sunt roman. Si am avut dreptate! Cand am fost la Sibiu si am ajuns la acest minunat si incredibil muzeu, chiar inainte de a ma pierde in imensitatea lui, am fost cucerit de istoria sa, menita sa-mi aduca aminte ca romanii obisnuiau sa fie mandri ca sunt romani.
A fost cu adevarat un drum maret si anevoios prin care ASTRA, Asociatia Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman, infiintata la Sibiu la 4 noiembrie 1861, a condus la emanciparea culturala si politica a romanilor din Transilvania, la increderea acestora in propriile lor forte si la mandria de a fi romani, reusind in 19 august 1905 sa inaugureze Muzeul ASTRA, din dorinta romanilor ardeleni de a-si defini propria identitate culturala.
Plasat intr-un adevarat paradis, in Dumbrava Sibiului, in jurul unui lac, fiind brazdat de peste zece kilometri de alei, pe care le poti parcurge pe jos sau cu trasura, dar si cu sania, iarna, Muzeul ASTRA te asteapta cu peste 400 de constructii traditionale, plasate in mijlocul naturii ca intr-o fila de poveste, avand peste 21.000 de obiecte de inventar, care readuc la viata traditiile, obiceiurile si modul de a trai al inaintasilor nostri. Este un loc in care suverane sunt pacea, poezia si linistea binecuvantata a traditionalei noastre relatii cu o natura miraculoasa cu care ne-a daruit Dumnezeu. Iar serviciile oferite, de la hotel, restaurant, centru de informare la spectacolele desfasurate pe o minunata scena plasata chiar pe lacul ce te asteapta pentru romantice plimbari cu barca si targurile organizate aici, in cea mai prielnica ambianta a traditionalului sat romanesc, fac ca de fiecare data sa te simti aici la tine acasa, dar parca de fiecare data pentru prima oara, ca intr-o mereu noua poveste de dragoste.
Nu stiu cand au trecut doua zile de basm, dupa care m-am trezit acasa cu o sumedenie de suveniruri si sute de poze cu care saptamani la rand i-am uimit pe toti cei din jurul meu, colegi, vecini si prieteni. Eram atat de fericit de experienta acelor zile de vis, incat nu a fost nici un efort pentru a-i entuziasma pe cei din jur care nu mai conteneau sa ma provoace la o noua drumetie, dar de data aceasta impreuna. Si uite asa am ajuns sa ma adresez unei agentii de voiaj pentru a inchiria un autocar in care cu greu am reusit sa-i inghesui pe toti cei de care acum nu mai scapam, pentru a le arata acest adevarat colt de rai. Si cum, astazi, in comunicare, distantele nu mai conteaza, in acele zile mi-am bombardat si prietenii plecati in strainatate cu o avalansa de e-mail-uri pline de impresii si de fotografii. Si, uite asa, de atunci, nu e vacanta in care sa nu plec din nou, insotit de bunii mei prieteni de drum, spre ASTRA Sibiului, iar drumul nu e niciodata prea obositor, in schimb mirajul acestor locuri de vis ma poarta tot mai profund prin secole de istorie, o istorie mereu mai vie, mai profunda, mai adevarata. Si sunt convins ca nici dumneavoastra nu veti putea avea o alta traire, daca veti pasi pe acest taram de vis cu inima deschisa, mandri de a fi romani, cu sufletul mangaiat de duiosia poeziei romanesti. (Victor Popa, Foto: Muzeul ASTRA)