Continuam excursia noastra prin judetul Bacau. Din Targu Ocna urcam cu masina pe un drum spectaculos pe coasta Muntelui Magura. Padurea de foioase imbracata in culorile toamnei ne umple sufletele. Drumul e fermecator. Prima oprire Monumentul-Muzeu Magura Ocnei, situat la altitudinea de 520 metri. Din spatele monumentului se deschide o priveliste minunata asupra orasului Targu Ocna. Este unul dintre cele mai impresionante monumente ridicate in memoria ostasilor cazuti in Primul Razboi Mondial. A fost construit intre 1925-1928, in memoria celor peste 14.000 de ostasi romani cazuti in Primul Razboi Mondial, pe fronturile de la Oituz, Cosna si Ciresoaia. Pe frontispiciu sta scris: Spuneti generatiilor viitoare ca noi ne-am facut datoria. Lucrarile pentru ridicarea acestui edificiu au fost facute de catre soldatii veterani, ramasi in viata dupa aprigele lupte.
Monumentul Eroilor cuprinde parter si doua etaje, legate printr-o scara interioara circulara, are o inaltime de 22 metri si este in intregime ridicat din piatra cioplita, in forma de obuz. Pana la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, era pazit de catre ostasii din garnizoana orasului. Dupa razboi, monumentul a fost lasat in paragina, iar intre anii 1972-1974, a fost renovat si deschis ca muzeu. Muzeul detine o colectie de fotografii originale din Primul Razboi Mondial, diferite tipuri de armament si munitie, medalii onorifice acordate pentru fapte de vitejie, uniforme de soldati din Primul Razboi Mondial.
La 50 metri de Monumentul Eroilor, intr-o minunata poiana de munte, se gaseste Manastirea Magura Ocnei. Manastirea de maici, purtand hramul Inaltarea Domnului, a avut o istorie tumultoasa, putin cunoscuta. De-a lungul timpului aici au existat trei biserici, din care nici una nu mai este astazi. Cea dintai atestare documentara despre acest sfant lacas este din anul 1655. In 1803, schitul a fost recladit, pentru a treia oara, din piatra, cu hramul Buna Vestire. Scapat nevatamat de obuzele dusmane, fost post de prim ajutor regimentar, in 1964 schitul a fost rusinos daramat de catre regimul comunist. Motivatia demolarii a fost construirea pe acele locuri a unor baze sportive, tabere de creatie si zone de agrement. A patra biserica s-a construit in 1993 si manastirea a fost reinfiintata. Biserica este masiva, in forma de cruce, ridicata din caramida si placata cu piatra. Tot complexul este o pitoreasca asezare montana, un loc linistit de unde parca nu ai mai pleca. O oaza de odihna si reculegere!
Va recomand, cand ajungeti la Targu Ocna, sa urcati pe Muntele Magura! Drumul este ingust, dar detine refugii pentru a permite circulatia din ambele sensuri. Merita! Istorie, credinta si un peisaj de vis! (Oana-Nicoleta Rosu)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Reculegere_la_Muntele_Magura/1]}