Salutari dragi cititori Dacic Cool si La multi ani!. Iata-ne intrati intr-un nou an, 2015, inceput in tromba cu multe evenimente si sub auspiciul gerului normal pentru aceasta perioada calendaristica, al ninsorilor si al viscolului.
Cu siguranta am avut grija cu totii ca sa marcam intr-un mod care mai de care mai deosebit trecerea unui nou an. Noi am dorit sa o facem cumva mai special anul acesta si am urcat pentru 3 zile in Muntii Piatra Mare pentru a petrece acest moment de cumpana aproape de natura, de munte si la circa 1000 m, la Cabana Bunloc. De aici aveam tot Brasovul la picioare si am vazut pe un ger crunt artificiile din cea mai mare parte a orasului. De la noi de la cabana, cerul Brasovului arata cuprins de lumini feerice ca in toiul unui bombardament. Sampania ne ingheta in pahare, iar noi dardaiam din toate incheieturile, insa ne era greu sa parasim punctul de observare pentru caldura de la gura sobei din interiorul cabanei. Astfel am marcat trecerea dintre ani si sunt cu adevarat fericit ca s-a produs pe munte, departe de agitatia dezlantuita in marele oras de sub Tampa.
Excursia noastra a inceput cu multe bagaje la poalele unui Telescaun Bunloc, devenit intre timp mare vedeta la televiziuni. Un telescaun vechi ce s-a dovedit ca nu prea a stiut sa faca fata gerului, cedand ca orice lucru omenesc si intretinut cu bani putini. Pentru 20 de minute privelistea ne-a fost captata de traseul splendid de iarna pe care urcam agale, la distante de sol ce variau cam intre 4 si 15 m, pe 2 sectiuni. Am constatat ca noi eram cam singurii clienti, alaturi de inca un cuplu, ce dorea sa admire privelistea de sus, si de un grup de parapantisti ce dorea sa infrunte gerul de pe 31 decembrie, prin curentii de pe cerul alb al Brasovului. Apoi au mai fost si altii, slab pregatiti de munte, in tenisi si gecute de toamna, un grup de tineri din zona de campie care au ramas si ei impresionati de parapantisti si de priveliste si care au devenit ulterior vedete fara voia lor pe la televiziunile nationale.
Am ajuns cu bine la cabana, am pregatit niste gustari traditionale, am preparat rapid o salata de vinete si ne-am incalzit la o oala cu vin fiert. A urmat o excursie de doua ore dupa apa la singurul izvor din munte care nu seaca si nici nu ingheata si dupa lemne pentru focurile ce aveam sa le facem afara. Excursia a fost minunata si ne-a deschis apetitul. Apoi am decis impreuna cu un bun prieten, camarad intru excursiile si observatiile montane, ca trebuie neaparat sa facem o tocana la ceaun, pe pirostie cu foc de lemne si sa infruntam gerul. Afara nu puteai sta mult, dar la foc gerul s-a simtit mai putin si tocana a iesit excelent atat timp cat am contribuit toti cum am putut, nepermitandu-i sa stea din fiert!
Am servit tocana in cabana, la caldurica, dar primii care au gustat-o nu am fost noi, ci un grup de trei turisti din Bucuresti si Calarasi ce inghetasera vreo doua ore si un sfert pe telescaunul devenit intre timp buclucas (alti patru colegi fusesera dusi jos, in oras, de Salvamontul Sacele). Adusi la noi la cabana de ingrijitorul de sus al telescaunului, au primit primul ajutor, constand in haine calde si uscate, ceai cald, tocana delicioasa si mai apoi dupa ce s-au inzdravenit, cate o cana de vin fiert sau o gura de afinata! La jumatate de ora distanta a sosit si un echipaj al jandarmeriei montane, pentru constatare caci primul ajutor fusese deja dat si pentru o alta portie de tocana! Jandarmeria s-a multumit sa constate daca tinerii au consumat alcool sau nu (raspunsul a fost negativ desigur!), iar tocana noastra a reusit sa intreaca telescaunul la titlul de Vedeta Pietrei Mari la trecerea dintre ani.
Zapada, ger, excursie frumoasa, dar facuta doar la dus cu telescaunul, o masa rupta in timp ce faceam o poza de grup sus, la capatul traseului, ce prevestea oarecum soarta instalatiei ce a cedat sub tensiune si contractare, Pilonul 20, tocana de afumatura si vitel, vinul fiert, o votca buna si familia Sava care detine cabana si ne-a facut un „discount” de revelion de la 25 la 55 lei fara caldura prea mare sau transport al bagajului sau gunoiului. Toate acestea au fost ingredientele unui Revelion pe care cu siguranta nu il vom putea uita… Voi cum ati petrecut trecerea dintre ani? (Razvan-Constantin Ciubotaru)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Revelion_la_Cabana_Bunloc/1]}