La poalele dealului Cetatuia, in comuna Ciurea, judetul Iasi, se afla manastirea de calugari Hlincea. Manastirea a fost ctitorita, intr-un cadru pitoresc, de catre domnita Maria, fiica domnitorului Moldovei Petru Schiopul, si sotul acesteia, la sfarsitul secolului al XVI-lea. Ajunsa in ruina, manastirea a fost reparata si extinsa in timpul domniei lui Vasile Lupu. Ulterior, fiul domnitorului, Stefanita Lupu, la randul lui domn al Moldovei, s-a ingrijit de pictura interioara a bisericii. Pictura a fost lucrata in fresca de catre pictorul Ioan Matei, intre anii 1659 si 1661.
In timpul razboiului ruso-turco-austriac (1788-1792), precum si intre anii 1806 si 1812, manastirea a fost transformata in spital militar. De asemenea, in vremea holerei din anul 1848, Manastirea Hlincea a fost folosita ca lazaret pentru bolnavi. Ca urmare a Decretului 410/1959, cand s-au inchis mai multe manastiri din tara, manastirea a devenit biserica parohiala a satului Hlincea. A fost redeschisa, ca si manastire, in 1990.
Manastirea se afla intr-o incinta sub forma de patrulater, cu latura de 60 de metri, inconjurata fiind de ziduri inalte. Intrarea in curtea manastirii se facea pe sub turnul-clopotnita, in partea de nord, dar si pe sub o constructie boltita din partea vestica. Astazi se utilizeaza doar intrarea vestica.
Aflata impreuna cu familia, intr-un pelerinaj in judetul Iasi, ma bucur ca am inclus manastirea in itinerarul nostru. Atent ingrijita, curtea manastirii ne-a indemnat sa ne asezam pe o banca si sa admiram frumusetea locului. Am facut si cateva poze, in lumina soarelui de toamna, spre a argumenta indemnul meu de a vizita manastirea. (Aglaea Ciubotaru)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Popas_de_suflet_la_Manastirea_Hlincea/1]}