Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Stil de viata»Arta culinara»Umplerea borsului (retete romanesti pe gustul tau)
    Arta culinara

    Umplerea borsului (retete romanesti pe gustul tau)

    12 decembrie 2015Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    Multe dintre retetele romanesti pentru inceputul mesei se acresc cu… bors. Romanul nu este adeptul supelor clare si dulci! Iar daca vrei sa respecti traditia culinara, sa gatesti acele retete romanesti care au fost baza alimentara a stramosilor, atunci e musai sa stii sa… umpli bors. O gospodina care voieste sa prepare o ciorba de cartofi, fasole sau alt zarzavat, ca sa fie mai bine reusita, trebuie sa aiba in bucataria ei, aproape zilnic, oala cu bors proaspat. Aceasta zeama acrisoara, cu gust placut, pregatita in felul ei, asa cum vom arata, este foarte hranitoare si sanatoasa pentru stomac, se afla la indemana oricui fara de cheltuiala si trebuie sa inlocuiasca in bucatarie celelalte mijloace intrebuintate pentru acrit ce se gasesc in comert. Borsul ajuta mistuirea chiar si oamenilor suferinzi, iar celor sanatosi le este un adaos pretios la hrana, pe langa celelalte alimente.

    Pentru tinerele gospodine, care inca nu stiu cum se pregateste borsul, eu dau sfatul urmator: Luam 3-4 pumni de tarate de grau si un pumn de malai, cateva resturi de paine neagra, le punem toate intr-un vas, in care sa incapa 7-8 litri de apa. Peste aceasta compozitie punem apa calduta, asa ca sa facem un aluat vartos. Il lasam pana a doua zi, cand mai adaugam o lamaie taiata in doua, cateva crengute de visin si foi de leustean mai multisor, asa ca sa capete miros placut, apoi umplem complet vasul cu apa si-l lasam la loc cald, doua-trei zile, cand il gustam sa vedem daca e acru. Borsul astfel pregatit il intrebuintam la ciorba ce dorim a o gati, luand zeama limpede de deasupra, caci drojdia se asaza la fund.
    Este de tinut seama ca borsul va servi numai la umplerea ciorbei, adica, dupa ce zarzavatul s-a fiert indeajuns. Borsul se lasa a da in clocot, odata cu celelalte, numai pentru a se amesteca in fierbere laolalta. Puse de-a dreptul in bors, alimentele fierb greu si ciorba nu este gustoasa. Dupa cateva zile de intrebuintare, mai ales cand borsul se acreste prea mult, il umplem din nou, precum am spus, insa ca sa grabim acrirea ii adaugam putina drojdie de la borsul vechi, pe langa taratele proaspete, apa si celelalte aratate.
    Reteta aceasta a fost culeasa din volumul Mariei Parvulescu – Mancari de post. 100 de retete – publicat in 1930

    Sursa: Antena Satelor
    (Simona Lazar, Antena Satelor)

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleDiete sanatoase – dieta cu iaurt
    Next Article Medias, in haine de sarbatoare
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    Cele mai bune metode de a obtine o cafea perfecta!

    20 mai 2022

    Cum alegi locatia potrivita pentru nunta sau botez?

    19 septembrie 2021

    Nunta… pas cu pas

    19 septembrie 2021
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Indagra & Indagra Food 2025: o editie cu peste 35.000 de vizitatori

    Targul Arhanghelilor Mihail si Gavriil, la MTR

    Romexpo deschide portile Indagra & Indagra Food 2025, cea mai importanta platforma dedicata inovatiei in sectorul agricol si alimentar

    Mai putin de o saptamana pana la deschiderea Indagra & Indagra Food 2025

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.