Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Blogurile Brandurilor Dacic Cool»Blog Apiland»Castanul dulce sanatate aduce!
    Blog Apiland

    Castanul dulce sanatate aduce!

    22 august 2013Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    Castanul dulce este un copac frumos si impunator, de 20-30 m inaltime, care creste in padurile de pe dealurile Europei, Asiei si Americii de Nord. Exista patru tipuri de castan dulce: Castanea Sativa in Europa, Castanea Mollissima in China, Castanea Crenata in Japonia si Castanea Dentata in America de Nord. Fiind foarte tolerant fata de conditiile climatice, s-a raspandit pe o arie larga – odinioara era plantat deseori in parcuri si gradini publice. Castanul dulce este apreciat pentru fructele sale, fiind numit uneori si „arborele de paine”, dar si ca sursa de lemn. Lemnul de castan este mai rezistent decat cel de stejar (in conditii exterioare) si, in acelasi timp, mai ieftin.

    Se pare ca in Europa a fost raspandit in urma cu 2.000 de ani de catre romani, care l-au plantat pe teritoriile ocupate pentru efectele energizante ale castanelor. Acestea au un gust bun, usor vanilat. Erau consumate ca atare, coapte, erau macinate in faina de grau, dar au fost gasite si retete in care erau folosite ca ingrediente in supe sau in alte mancaruri.
    Astazi, gasim castane coapte in preajma sarbatorilor de iarna. Pentru a fi coapte, acestea se cresteaza in partea de sus, pentru a nu exploda. Sunt folosite si in mancaruri din carne de pui sau in umpluturi. Faina de castane este preferata in multe retete din Toscana, cum ar fi polenta, paine dulce, biscuiti, prajituri, supe si chiar inghetata. Exista si crema de unt din castane.

    Beneficii pentru sanatate
    Castanele sunt considerate, pe buna dreptate, un aliment extrem de benefic pentru sanatate. Ele reprezinta o buna sursa de fibre, care ajuta la reducerea colesterolului, indepartand excesul si prevenind absorbirea lui in intestine. Castanele nu au multe calorii. Contin vitamina C, care e foarte importanta in formarea oaselor, dintilor si vaselor de sange. Vitamina C este un puternic antioxidant, protejandu-ne de radicalii liberi, atat de daunatori. De asemenea, castanele contin proteine de inalta calitate. Sunt bogate si in folati, substante care, consumate de catre viitoarele mame in perioada de dinaintea conceptiei, previn defectele tubului neural al viitorului fat.
    Desigur, castanele contin si multe alte substante benefice, cum ar fi calciu, magneziu, fier, mangan, fosfor si zinc. Sunt bogate si in potasiu, care regleaza bataile inimii si tensiunea arteriala. Sunt bogate in piridoxina, tiamina, niacina si riboflavina.
    Castanele comestibile scad riscul bolilor de inima, dau energie, scad colesterolul, previn racelile si cresc fertilitatea barbatilor. Au proprietatea de a lupta cu obezitatea si cu pietrele la fiere, datorita mineralelor pe care le contin. Magneziul intareste oasele, cuprul produce energie si creste puterea de lupta a antioxidantilor din organism. Prin urmare, consumul de castane reduce riscul de obezitate, de boli cardiace, precum si de diabet. In bucatarie, castanele pot fi utilizate in piureuri pentru supe, in sosuri, feliate, alaturi de mancaruri de legume sau ca deserturi – de exemplu, spuma sau piureul de castane.
    Efecte extraordinare pentru sanatate are si polenul crud de castan dulce. Acesta este un polen foarte dulce si de aceea este preferatul copiilor. Atentie, insa! Pentru a-si pastra proprietatile, polenul crud trebuie pastrat in conditii optime, adica la congelator. Inca din momentul in care ati ajuns cu el acasa de la magazin trebuie pus la congelator. Si nu trebuie sa-l achizitionati decat din magazine care vedeti ca pastreaza polenul crud la congelator. Altfel acesta isi pierde beneficiile extraordinare pentru sanatate pe care le are si… dati banii de pomana! Rezista maximum doua saptamani la temperatura camerei, nu mai mult. Tocmai de aceea o solutie este si aceea de a-l comanda online de la magazinele specializate, polenul crud pastrandu-si proprietatile pe durata zilelor cat dureaza transportul. Apoi trebuie pastrat la congelator. Continand foarte putina apa, nu ingheata si puteti sa luati zilnic o lingurita sau doua de polen de la congelator pentru a-l consuma ca atare sau pentru a-l pune in salate sau diverse deserturi. Polenul de castan dulce de la Apiland se gaseste in combinatie cu polenul crud de mur. Fiti sanatosi! (Foto: Wikipedia)

    europosud.ua
    www.europosud.ua/

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleArta compromisului inteligent
    Next Article InnerSound International New Arts Festival, la a doua editie
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    Apicolele in cultura popoarelor lumii

    23 ianuarie 2016

    Detoxifiere naturala dupa sarbatori

    16 ianuarie 2016

    Laptisorul de matca pentru raceala si gripa

    18 decembrie 2015
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Prelegere si demonstratie live de Guqin chinezesc, la Muzeul National de Arta al Romaniei

    Arta crestinilor orientali, de la Eufrat la Nil, conferinta la MNAR

    Sarbatoarea Gusturi si Traditii din Saliste, satul Vale, 15 iunie 2025

    TIBCO & Antique Market 2025 – O calatorie prin stil, traditie si valoare

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.