![Una din formele des utilizate ale propolisului este cea sub forma de tinctura](https://new.daciccool.ro/wp-content/uploads/2023/01/Una-din-formele-des-utilizate-ale-propolisului-este-cea-sub-forma-de-tinctura.jpg)
Amestecul astfel obtinut poate fi lasat la intuneric, intr-o sticla, la macerat, timp de doua saptamani sau, pentru a urgenta procesul, poate fi incalzit la 30-35 de grade si agitat bine. Repetand operatia zilnic, timpul de asteptare poate fi redus la o saptamana. In final, amestecul este lasat sa se decanteze sau, mai bine, este filtrat cu atentie pentru a obtine o solutie perfect limpede. Dar tinctura de propolis poate fi achizitionata si direct de la magazinele specializate.
Trebuie avut insa grija ca ea se comercializeaza sub diferite concentratii de la 5% la 40%. Tinctura se pastreaza in sticlute curate, de culoare inchisa, cu dop ermetic, la loc ferit de lumina. Daca solutia este lasata pe o farfurie pana ce se evapora alcoolul, se obtine o pasta de propolis care se poate amesteca cu alte ingrediente, in special in vederea utilizarii in scopuri cosmetice.
Tinctura de propolis poate fi folosita atat pentru uz intern, cat si pentru uz extern. Trebuie stiut insa ca nu se recomanda diluarea tincturii cu apa, deoarece anumite substante din compozitia propolisului precipita in contact cu apa. Acestea nu vor mai putea fi asimilate, trecand prin organism fara a mai produce efectele terapeutice scontate. De aceea este recomandata administrarea tincturii de propolis cu miere sau, cel mult, cu zahar sau paine. O cura de 30-50 de picaturi luate cu o ora inainte de masa de 2-4 ori pe zi, timp de o luna de zile, este benefica pentru intregul organism. Dar, fara indoiala, este mult mai simplu si mai placut si va veti bucura de efecte si mai bune savurand excelentele drajeuri Propolets realizate pe baza de propolis.