Sunt o olteanca get-beget, si de aici, din vechea Cetate a Baniei, va invit sa-mi cunoasteti orasul, inima fierbinte si plina de exuberanta a Olteniei. Craiova de astazi este un oras modern, cu aproape 300.000 de locuitori, aflat intr-o permanenta schimbare. Cunoscut inca din vremea romanilor sub numele de Pelendava, este un oras cu adanci radacini istorice, care a devenit de-a lungul veacurilor centrul social, politic, spiritual si cultural al intregii regiuni. Farmecul aparte al orasului este dat de o impletire fericita intre modern si traditional. Craiova pastreaza cu mandrie ceva din maretia trecutului sau in arhitectura unor edificii si case importante din oras. Aceste edificii, pastrate si refacute cu o mare atentie si grija acordata detaliilor, sunt astazi sediile unor importante institutii publice sau locuinte private.
Piata „Mihai Viteazul” este chiar inima plina de viata si culoare a Craiovei, locul unde locuitorii isi petrec timpul liber si unde au loc cele mai importante evenimete festive. Complet modernizata, astazi este un adevarat reper al urbanisticii ambientale romanesti si europene. Denumita la initiativa locuitorilor Craiovei drept Piata „Mihai Viteazul”, acest loc este un ansamblu peisagistic complex, in cadrul caruia se reunesc zone verzi, cu gazon, flori, roci ornamentale, copaci exotici si iluminat stradal de exceptie. Tot aici se regaseste o salba de fantani arteziene, care la lasarea serii ofera un minunat spectacol de lumina si culoare, spre bucuria tuturor celor prezenti, tineri sau varstnici.
Cu siguranta cea mai reprezentativa figura este cea a marele voievod Mihai Viteazul, marele ban al Craiovei, cel care avea sa implineasca pentru prima oara visul unei natiuni intregi. Sub mana lui puternica, romanii au ridicat cu indrazneala pentru prima oara ochii, privind cu mandrie Europa. Figura mareata si darza a marelui conducator vegheaza de peste timp asupra orasului si a locuitorilor sai.
Strabatand la pas centrul orasului, descoperim cu surprindere o cladire minunata, un adevarat palat impunator si elegant. Cladirea este un splendid monument arhitectonic din sec. XIX, simbol al stilului ecletismului european in general, si a academismului francez in special. A fost realizat intre anii 1899 si 1907, de catre arhitectul francez Paul Gottereau, la cererea lui Constantin Mihail, unul dintre cei mai bogati oameni ai Romaniei acelor timpuri. Astazi, impresionantul palat adaposteste sediul Muzeul de Arta, centrul culturii din regiune si locul unde se regasesc laolalta rafinamentul si frumusetea. Colectiile adapostite aici, fie ele de sculptura sau pictura, precum si un Salon Constantin Brancusi, sunt tot atatea repere ale frumosului, opere de arta de mare valoare ce apartin mostenirii culturale a intregii natiuni si de care au privilegiul de a se bucura prin excelenta craiovenii.
Alaturi se afla Teatrul National Marin Sorescu, edificiu de arta teatrala, unde generatii de actori de geniu au facut sa vibreze inimile si sufletele a mii si mii de spectatori. Nume ca Marin Sorescu, Amza Pelea, George Cozorici, Victor Rebengiuc, Tudor Gheroghe, Ilie Gherghe, sunt tot atatea repere de aur ale dramaturgiei romanesti, figuri-simbol al teatrului romanesc.
Tinerii doljeni isi poarta pasii spre Universitatea din Craiova. Aceasta impozanta constructie este una dintre cele mai importante institutii ale invatamantului universitar din Romania. Infiintata in anul 1947, Universitatea din Craiova are acum filiale in alte 2 orase ale regiunii Oltenia, cuprinzand 17 facultati si avand peste 30.000 de studenti. Prestigiul intern si international castigat prin experienta corpului profesoral si prin rezultatele deosebite obtinute in pregatirea studentilor, in cercetarea stiintifica, in colocviile, simpozioanele si conferintele organizate, toate acestea sunt dovada unei activitati prodigioase, de inalta tinuta academica, care face cinste acestei institutii emblematice pentru judetul Dolj.
Catedrala mitropolitana „Sfantul Dumitru Izvoratorul de Mir” este lumina fara de care ziua ar fi prea scurta in cetate. Craiovenii au sansa de a-si potrivi trairile sufletului dupa bataile clopotului mare de aici si de a-si potoli setea, la orice ceas, de la izvorul mirului sfant. De aici, moastele sfintilor in veacuri adormiti Nifon, Serghe, Vah si Tatiana, revarsa raze de tamaduiri asupra noastra. Pasind cu sfiala in catedrala mitropolitana din Craiova, intelegi ca acesta este locul unde cu adevarat Divinitatea coboara printre oameniLa marginea Craiovei, lasand in urma freamatul aglomerat al orasului, se afla Parcul „Nicolae Romanescu”, un adevarat paradis verde in care oricine isi poate regasi linistea. Agitatia orasului dispare ca prin farmec odata ce intri pe portile acestui adevarat monument creat de natura, dar modelat de mana omului. Proiectul acestui parc, ce a primit numele initiatorului sau, Nicolae Romanescu, un mare primar al orasului, a fost creat in anul 1900 de arhitectul francez Redont si a obtinut medalia de aur la Expozitia Internationala de la Paris. Parcul se intinde pe o suprafata totala de peste 90 de hectare si cuprinde pe langa un lac cu insule si o gradina zoologica.
Frumusetea cadrului natural si generozitatea cu care natura a impletit toate aceste elemente, fac din Parcul Romanescu un loc unic prin romantism si pitoresc. Poduri de lemn arcuite peste mici cascade sclipitoare se imbina armonios cu verdele crud al pajistilor. Natura pare aici netulburata, iar noua nu ne ramane decat sa o admiram si sa ne bucuram de ea. Podul de piatra suspendat si castelul ruinat sunt embleme ale unor vremuri de legenda, care ne aduc aminte de povestile copilariei, cu printese si cavaleri. Acestea sunt cateva dintre reperele spirituale, culturale si umane ale orasului meu, un oras care apartine locuitorilor sai, un oras care clocoteste de o personalitate fierbinte si efervescenta, un loc unde fiecare isi traieste bucurile si implinirile, un loc pe care fiecare dintre noi suntem datori sa-l facem mai bun si mai frumos. (Mihaela Dumitrana)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Craiova_inima_fierbinte_a_Olteniei/1]}