In circuitul turistic deosebit pe care l-am facut in Maramures, am vizitat si Cascada Cailor. Este cea mai inalta cascada din Romania, dar si una dintre cele mai spectaculoase atractii turistice. Se afla in apropierea statiunii turistice Borsa, in Muntii Rodnei. Cascada are o cadere de apa de 90 metri, aflandu-se la altitudinea de 1.300 de metri. Apa provenita din ploi si topirea zapezii se scurge peste abruptul calcaros al Muntilor Rodnei.
Circuitul din Maramures a fost conceput pentru un grup de copii pasionati de geografie si de frumusetile naturii si am incercat pe cat posibil sa fie o excursie interesanta pentru ei. Cel mai mult le-a placut legenda Cascadei Cailor, pe care au ascultat-o cu mare placere.
Legenda spune ca Muntele Piatra Rea, un masiv al muntilor Rodnei, reprezenta un loc foarte bun pentru hergheliile de cai datorita pasunilor intinse. Multi ursi din zona au gasit o prada usoara in acesti cai pe care incercau sa-i vaneze. Insa era foarte greu pentru ursi sa prinda caii in teren deschis. Intr-o noapte, un urs a incoltit mai multi cai deasupra unei prapastii. 15 cai au cazut si si-au gasit sfarsitul in acea prapastie. De atunci, prapastia a luat numele de Abruptul Cailor. Frumoasa cascada care isi revarsa apele involburate prin prapastie a luat numele de Cascada Cailor, iar paraul se numeste Izvorul Cailor. Muntele se numeste Muntele Cailor, iar circul glaciar a fost denumit Podul Cailor.
Accesul spre Cascada Cailor se face foarte usor prin doua modalitati: pe jos urmand traseul turistic marcat triunghi rosu (2-3 ore) sau cu telescaunul, apoi pe jos aproximativ 1 km. Daca alegeti telescaunul, trebuie sa tineti cont de urmatoarele: pretul (doar dus) este de 10 lei adulti si 5 lei copii (sub 12 ani). Copiii peste 12 ani sunt taxati ca adulti. Noi nu am stiut acest lucru, deoarece peste tot copiii au aratat carnetul de elev si au beneficiat de reducere. Telescaunul nu porneste decat pentru grupuri de minim 10 persoane, iar ultima cursa a telescaunului este la ora 17.
Deoarece Cascada Cailor se afla in Rezervatia Biosferei Parcul National Muntii Rodnei, trebuie sa respectam normele de protectia mediului. Sa lasam curat in urma noastra si sa nu punem in pericol fauna si flora acestui loc. (Angelica Cioaca)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Cascada_Cailor_Muntii_Rodnei/1]}