Intr-o tara asa de frumoasa, c-un trecut asa de glorios, in mijlocul unui popor atat de destept, cum sa nu fie o adevarata religie iubirea de patrie si cum sa nu-ti ridici fruntea, ca falnicii stramosi, de odinioara, mandru ca poti spune: Sunt roman!, scria cu bucurie Alexandru Vlahuta.
Cel mai frumos loc din Romania poate fi, oriunde, acolo unde te simti acasa, acolo unde ti se umple sufletul de liniste, de bucurie. Acumulam, in suflete, locuri frumoase, clipe minunate. Doar sa deschidem ochii si sa avem dorinta de a le vedea.
Muzeul Civilizatiei Traditionale Astra (Muzeul Satului) din Dumbrava Sibiului – cel mai mare, ca teritoriu, mai bogat, ca patrimoniu si mai original in privinta conceptiei tematice muzeu in aer liber din Romania si printre cele mai reprezentative institutii ale genului din Europa – l-a determinat pe reputatul muzeolog olandez Bernet Kempers, inca din anul 1966, sa-l considere cel mai frumos muzeu in aer liber din Europa. Un peisaj de vis, cu paduri racoroase si poieni insorite, strabatute de un raulet, ce pune in miscare rotile morilor de apa, avand in mijloc un lac de 6 ha, in care se oglindesc morile de vant dobrogene si constructiile pescarilor din Delta Dunarii si unde sunt expuse mori si poduri plutitoare (la care se ajunge cu lotcile pescaresti ancorate la debarcader).Strabatand acest spatiu, grandios (96 ha), brazdat de 10 km de alei (de-a lungul carora te poti plimba cu trasuri autentice, iar iarna cu sanii), cu numeroase locuri de popas, ai ocazia, asa cum mi s-a intamplat si mie, sa vizitezi doua expozitii permanente, distincte, perfect delimitate – spatial si tematic -, lumea de altadata a satului romanesc (Muzeul Etnografic in aer liber – 42 ha), precum si reflexul acesteia in constiinta artistica contemporana (expozitia de sculptura moderna in lemn, cu opere realizate de artisti romani si straini reputati, inspirate din universul satului traditional – 3 ha). Se pot admira 127 de gospodarii, 400 de constructii si 22.000 de obiecte de inventar. Totusi, nu obiectele in sine sunt cele care atrag anual o medie de 350.000 de vizitatori, ci faptul ca muzeul pare viu, o intindere pestrita de gospodarii, ce parca sunt inca locuite. Curtile sunt incarcate de flori, pomii – de roade, pe case se intind bolti de vita-de-vie.
Exista aici o bisericuta care atrage, ca un magnet, miresele; este supranumita Capela Sixtina si a fost adusa de la Manastireni – Cluj; o constructie mica de lemn, ridicata in 1672, despre care muzeografii povestesc ca s-au minunat, cand au descoperit-o, cat de bine se pastrase pictura de-a lungul anilor. Au curatat-o, au restaurat-o si, actualmente, cand intri in ea, ai impresia ca sfintii sunt vii si gata sa coboare alaturi de tine. A devenit o moda sa te cununi la muzeul din Dumbrava, si nu numai sibiencele se casatoresc aici, se fac programari din timp, din toata tara… Nimeni nu a crezut ca se va inregistra un asemenea succes. Sunt duminici in care nuntile si botezurile se tin lant – si cate noua pe zi. Mirilor le sta la dispozitie o trasura alba, iar invitatii pot continua alaiul cu alte trei trasuri traditionale. Cel/cea care n-are noroc sa prinda loc la Capela Sixtina se multumeste cu poze. Organizeaza cununia la o biserica din Sibiu, apoi urca nuntasii in masini si vine la muzeu. In week-end-uri, parcarea muzeului geme de masini impodobite cu funde, flori si lumanari.
Despre ofertele turistice ale Astra s-ar putea afirma ca sunt complete, ele punand la dispozitia vizitatorilor numeroase posibilitati de agrement, de la parcurgerea diverselor itinerarii din Muzeul in aer liber (itinerarul religios – biserici si troite monumentale; itinerarul arhitectura populara; itinerarul morile de vant; itinerarul olarilor…) pana la plimbarea cu trasura, cu sania sau cu barca si de la jocul de popice pana la pavilionul de joaca din cadrul Etno-Tehno-Parc. Oferta turistica este imbogatita si de o excelenta oferta culturala. Beneficiind de ghidaje specializate (ghid uman sau audio-ghiduri), vizitatorii pot aprofunda numeroase subiecte de civilizatie si tehnica populara. (Doina Ana Butman)