Cluj-Napoca este un oras in care cu siguranta nu te plictisesti, ai ce face din zori si pana noaptea, fie ca esti un impatimit de cultura, fie ca iti place sa te distrezi sau, de ce nu, sa le faci pe amandoua! Turistii care vin in acest oras pot vizita Turnul Croitorilor, Muzeul National al Transilvaniei, Muzeul Emil Racovita, Muzeul si Parcul Etnografic Romulus Vuia, Teatrul si Opera Nationala, Filarmonica, precum si spectaculoasa Gradina Botanica Alexandru Borza, care are peste 100 de ani si este una dintre cele mai frumoase gradini de acest gen din Europa. Cea mai mare sera, cea a palmierilor, cuprinde 80 de specii. In sera plantelor australiene si in cea acvatica putem adauga lotusul de Amazon. Gradina Romana este infrumusetata de statuia zeitei Ceres, in jurul careia se gasesc piese arheologice si plante care decorau odinioara gradinile romanilor.
Catedrala ortodoxa din Cluj este si ea una cu vechime, a fost ridicata in perioada anilor 1920-1930, imediat dupa Unirea Transilvaniei cu Romania. Ea poarta hramul Adormirea Maicii Domnului, iar in 1973 lacasul de cult a devenit Catedrala Arhiepiscopala. Exista o legenda care spune ca aceasta catedrala ar fi legata printr-un tunel subteran de zona Cetatii Fetei, din Floresti.Teatrul National Lucian Blaga si-a deschis portile odata cu prima reprezentatie in limba romana, la 14 mai 1919. De-a lungul timpului, Teatrul National s-a impus ca unul dintre principalii promotori ai culturii romane din Transilvania. Intreaga opera dramatica a lui Lucian Blaga a fost jucata aici in premiera. Opera Nationala Romana si-a deschis portile in 1919, odata cu Teatrul National si cu Conservatorul de Muzica, inaugurarea facandu-se cu o opera de Verdi.
Dupa o plimbare atat de lunga, va recomand un ragaz in Parcul Central, cu o vechime de peste 180 de ani. In 1927, o asociatie mai putin obisnuita, numita Asociatia de Binefacere a Femeilor, a inchiriat terenul cu scopul de a infiinta un loc de recreatie. Si asa si este: alei strajuite de castani, locuri de joaca, teatru de vara, restaurant, lacul cu barci. O oaza de liniste si relaxare pentru clujeni! Nu degeaba a fost ales sa fie un coltisor pentru oficierea casatoriilor! As avea mai multe sa va spun, dar va astept la Cluj pentru a descoperi impreuna de ce in perioada medievala era numit orasul-comoara! (Carmen Tender)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Cluj-Napoca_orasul-comoara/1]}