Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Romania Mea»Articole despre Romania mea»Cum de n-au mancat cainii „turnurile slaninii” din Ardeal?
    Articole despre Romania mea

    Cum de n-au mancat cainii „turnurile slaninii” din Ardeal?

    4 februarie 2015Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    E-o gluma veche intre ardeleni, cand isi amintesc de copilarie: am uns scoala cu slanina, s-o mance cainii… Dar uite ca turnurile bisericilor fortificate si ale cetatilor sasesti nu le-or mancat cainii, desi secole de-a randul acolo a fost adapostita slanina!
    Daca-i intrebi de Turnul Slaninii – pe ardeleni mai cu seama – o sa-ti spuna ca era o incapere speciala, in incinta bisericilor fortificate sasesti, unde, ca vremurile erau bune ori de restriste, se pastrau bucatele gospodarilor. Mai cu seama slanina – ca doar de aia ii spunea asa – dar si carnatii, pastramele, afumaturile. Daca-i pui sa localizeze acest turn al slaninii – unii iti vor vorbi de Cisnadie sau de Garbova – in Alba, altii de Stejaris – in Sibiu, poate vei auzi de Harman si Prejmer, in Brasov sau de Darjiu, in Harghita… Si lista ar putea continua cu vreo doua-trei sute de sate din interiorul arcului carpatic.

    Va propun un exercitiu de imaginatie. Sa ne intoarcem pe la mijlocul veacului al XVI-lea, in inima Tarii Barsei, la Harman, unde impunatoarea biserica-cetate se afla sub asediul domnitorului Moldovei, Stefan Tomsa, care zadarnic incerca sa-i strapunga zidurile. De ce voia voievodul inexpugnabila cetate? Ascundea ea vreo comoara? Nici vorba. Doar alimente. Pentru ca familiile de sasi erau obligate, fie ca era pace sau razboi, sa tina toate alimente in incaperile-depozit ale bisericii, de unde veneau sa-si ia tain pentru o saptamana, la ceasuri bine stabilite. Cand venea sorocul impartirii bucatelor, clopotul mic din turla bisericii suna intr-un anumit fel si comunitatea intreaga se aduna dinaintea portilor, intrand pe rand in tainita, pentru a lua bucatele necesare inca 7 zile. Daca erau asediati, se retrageau intre ziduri, cu totii, si rezistau acolo… caci bucate aveau destule. Dintre toate cele sapte turnuri ale fortificatiei, unul era rezervat depozitarii slaninei. De-aceea ii si spuneau… Turnul slaninii si era prevazut cu guri de aerisire, ca sa nu se altereze. Astazi, Turnul Slaninii din Harman este doar punct obligatoriu de oprire in circuitul turistic.
    La fel, cel din biserica de la Cisnadie, unde – doar ca exponate – sunt atarnate cateva bucati de slanina si carnati, aproape mumificate. Elocvente insa daca vrei sa-ntelegi de ce ghidul – de obicei unul dintre elevii liceului din localitate – te-a indemnat sa urci pe scarile vechi de lemn, sa te strecori prin cotloane, sa pleci capul ca sa intri in spatiile joase.
    Exista insa turnuri ale slaninii care nu sunt simple spatii muzeale. Unul este cel din Garbova, judetul Alba. Construita la 1241, cetatea saseasca n-a fost destinata sa fie camara pentru suncile afumate. Trebuia sa fie scut de aparare pentru navalitori. Dar, in timp, si-a aflat si aceasta utilitate. Iar in Turnul Slaninilor, bucatile de carne de porc sunt atarnate-n carlige, ca la macelar. Doar ca aici fiecare stie care-i slanina lui si nu se atinge de a megiesului. Sa zicem ca esti localnic si ai slanina ta in turn. Urci, tai cat iti trebuie si aplici o stampila pe locul taiat. Asa, nimeni nu se va atinge de slana ta. Nici tu de a altuia.
    Nu doar cetatile si bisericile sasilor au cate un turn al slaninii. La Darjiu, in Harghita, se afla o biserica fortificata prevazuta cu un astfel de… bastion. Cuiele de lemn, vechi de sute de ani, se lasa mostenire de la o generatie la alta. De ele, timp de 7 luni pe an, de la Ignat pana se intra in vara, stau atarnate suncile… pana se gata. Cuiul asta de lemn e considerat, inca, de localnici o adevarata avere. Nu-i putin lucru sa ai macar unul, caci carnea pastrata in turn e mai gustoasa si rezista mai mult timp. Cuiul nu se vinde, nu se cumpara. Doar se mosteneste sau se da de zestre. Se spune ca o data o fata din sat a vrut sa se marite cu un baietan tot de pe-acolo, iar parintii fetei l-au intrebat ce avere are. N-oi fi eu bogat, a raspuns el, dar am sase cuie, si-atunci parintii fetei n-au mai stat pe ganduri.
    Ca si odinioara, la Harman, exista o zi pe saptamana cand propietarii de cuie – si de slanina – pot veni sa-si faca provizii. Ziua aceasta e miercurea. Pentru sateni, ceremonialul slaninilor e un obicei necesar. Pentru turisti, e un spectacol. La care asista, dupa care se-ndeamna sa guste din slanina si sa bea din palinca… Eu va indemn doar sa mancati sanatos si sa nu va uitati traditiile.

    Sursa: antenasatelor.ro (Simona Lazar)

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleConferinta Iubirea ca tema ovidiana in arta europeana a secolelor XVI-XVII
    Next Article Din maretiile tarii: Tampa
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    Manastirea Bujoreni – un loc de profunda tihna si rugaciune

    5 octombrie 2022

    Invie Traditia – proiectul national de salvare a mesterilor populari

    27 februarie 2022

    Pelerinaj timisorean

    22 februarie 2022
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Doar o saptamana pana la Targul de Turism al Romaniei, editia de toamna 2025

    Indagra & Indagra Food 2025: o editie cu peste 35.000 de vizitatori

    Targul Arhanghelilor Mihail si Gavriil, la MTR

    Romexpo deschide portile Indagra & Indagra Food 2025, cea mai importanta platforma dedicata inovatiei in sectorul agricol si alimentar

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.