Anii trec fara sa-ti dai seama. In iuresul problemelor cotidiene si a unei liste cu prioritati ce se reactualizeaza mai des decat poti face fata financiar, realizezi ca ai uitat sa traiesti clipa, ai uitat sa zambesti, sa te bucuri de natura, de frumusetile acestei minunate tari… Dorinta de frumos este un imbold ce ne insoteste pretudindeni. Eu stiu sa ma bucur de viata cand momentul, locul si buzunarul imi permit un rasfat binemeritat. Amintirile nostalgice ma inunda si cu greu as reusi sa aleg un loc mirific dintre multele carora le pastrez o amintire placuta din minunatul tinut al Deltei Dunarii.
Ce reprezinta Delta pentru un turist avid de spectaculos? Este definitia escapadelor indraznete intr-o vara in care culorile apusului, lumina lunii si nuantele curcubeului se intrepatrund si se completeaza intr-o armonie a culorilor naturale si a mirosurilor asortate. Minunate momente mi-au fost prelejuite de exotismul peisajului oferit de bratele Dunarii, numeroasele canale, lacuri, grinduri, padurile de stejar de pe grindul Letea si Caraorman, asezarile pescaresti de la Maliuc, Mila 23, Sulina, Sfantu Gheorghe. In Padurea Letea salasuiesc peste 500 de specii de plante si peste 3.000 de specii de animale, cam 2.000 fiind insecte, adica peste 70% din speciile de animale din Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii. Grindul Letea este singurul loc din Europa unde cresc liane. Unicitatea este la ea acasa in Delta. Suntem mandri ca suntem romani si meleagurile mioritice sunt reprezentative peste hotare prin atractivitatea de necontestat, putandu-se califica, fara nici un dubiu ca branduri turistice nationale. Triunghiul manastirilor din Dobrogea”, emblema a pelerinajului monahal din judetul Tulcea, expresia a istoriei si loc de reculegere invita cu drag pe oricine isi doreste sa se primeneasca spiritual.
O minivacanta in Delta Dunarii, cu toate escalele, aventurile si amintirile inedite mi-a satisfacut pe deplin dorinta de a evada departe de tot ce insemna citadin, gaze de esapament, tramvaie, vecini galagiosi si strazi aglomerate cu oameni tristi, prea tristi. Am avut norocul unei minunate primiri din partea localnicilor si bucuria imensa pe care am simtit-o reintalninidu-mi prieteni dragi sufletului mi-a intiparit in minte o imagine a unui tot implinit , a deconectarii complete de la cotidianul stresant. In acest timp alarma de la ora sase nu a sunat, imaginea sefilor nu am mai avut-o pe retina opt ore in fiecare zi, vecina de la parter nu-si mai certa copilasul nevinovat, suparata pe vecina obraznica de la etajul doi ce-i dadea tarcoale sotului sau, covorul pus la uscat pe terasa de la etajul patru nu ateriza intre copii stransi la taclale in fata blocului, nici eu si nici un membru al familiei mele nu am facut pana, nu am fost inundati, nici amendati, nu ne-am certat cu soferi incrancenati din trafic, nu am spart nimic, nu am enervat pe nimeni. Am convingerea certa ca mi-am facut cel mai frumos cadou: clipe de neuitat si o valiza plina de amintiri.
De ce Delta Dunarii ? Argumentele sunt la vedere, netrucate pentru oricine viziteaza pe indelete acest tinut. Frumusetea cruda, reala, unica, flora magnifica, fauna, traditiile, oamenii minunati ai locului – toate iti dau sentimentul ca civilizatia citadina impulsiva ar putea fi aerata dupa modelul acestor locuri, unde te poti regasi si-ti poti oferi momente unice. Daca ar trebui sa dau o definitie Deltei as spune ca este calatoria spre iubire, o calatorie pretioasa catre sufletul nostru, catre noi insine.
Delta Dunarii are efect de bumerang asupra turistilor autohtoni si straini. Te aduce inapoi iar si iar, este de o frumusete salbatica, ce face sa ingenunchezi, sa te abandonezi complet clipei. (Anelia Dogaru, Foto: Stock.XCHNG)