Salina Cacica este situata in localitatea Cacica din judetul Suceava, la distanta de 38 km de orasul Suceava, urmand DN17. Localitatea Cacica este renumita nu doar pentru salina, ci si pentru centrul de tratament si numeroasele piscine cu apa sarata. Aproape toate unitatile de cazare din zona au piscina cu apa sarata deoarece hidroterapia cu apa sarata ajuta la tratarea multor afectiuni. Dar salina reprezinta principalul obiectiv turistic din zona. Am asteptat cu nerabdare sa vizitez aceasta salina pentru ca auzisem doar cuvinte de lauda despre ea. Zacamantul de sare gema a fost descoperit in anul 1790 si de atunci se afla in exploatare, dezvoltand foarte mult zona. Aici s-au stabilit foarte multi mineri colonisti polonezi. Dar numele salinei provine de la raul Kaczka – ce inseamna rata – ce apare pe harta austriaca de dinainte de venirea polonezilor.
In salina se intra coborand cele 150 de trepte de lemn alunecoase si acaparate de sarea din atmosfera salinei. Acestea au fost construite in 1801, dar pana atunci se cobora in cosuri impletite. Salina are trei orizonturi: primele doua sunt amenajate ca traseu turistic, iar cel de-al treilea este folosit pentru exploatarea sarii. La intrarea in mina am vizitat Muzeul Salinei, cu deosebite formatiuni de sare si unelte din trecut folosite de mineri. Urmand traseul turistic, am vizitat: Capela Sfintei Varvara, protectoarea minerilor, crucea sculptata in sare, dar si alte sculpturi realizate de un sculptor amator. Apoi am vizitat Lacul Sarat, cu saramura saturata pe care se plimba odata pluta cu invitatii petrecerilor din Sala de Bal.
Cu aceasta pluta s-a plimbat si regele Carol I. Apoi am trecut in Sala de Bal. Ca si celelalte sali, si aceasta a fost cioplita manual. Se pot vedea cu usurinta urmele de tarnacop pe tavan, dar si driblurile de care erau suspendate candelabrele pe vremea balurilor ce se tineau aici. In salina este expusa o replica a Pendulului lui Foucault ce demonstreaza miscarea de rotatie a Pamantului in jurul axei sale. Salina mai adaposteste si o sala de sport care se poate inchiria.
Tarifele de vizitare sunt de 10 lei/adulti si 5 lei/copii. Se poate cumpara si un abonament pe mai multe zile pentru terapia cu aerosoli. Foarte important: temperatura in salina este constanta tot timpul anului – 10 grade Celsius – de aceea recomand haine mai groase chiar daca este sezon estival. Daca va aflati prin zona, trebuie neaparat sa vizitati aceasta salina, pentru ca este ceva unic. Ea impresioneaza prin formatiunile de sare si felul cum sarea tinde sa acapareze toate lucrurile din interior. (Angelica Cioaca)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Despre_Salina_Cacica_din_judetul_Suceava/1]}