Medicul si naturalistul Anastasie Fatu a infiintat la Iasi, in anul 1856, prima Gradina Botanica din Romania, pe un teren cumparat din fonduri proprii. In 1873, Societatea de Medici si Naturalisti din Iasi a infiintat o a doua Gradina Botanica in jurul sediului acestei societati, astazi Muzeul de Istorie Naturala. Sarcina organizarii acestei noi gradini a fost incredintata doctorului Dimitrie Brandza, iar fondurile necesare au fost furnizate de societate. In cea mai mare parte, plantele acestei gradini au fost oferite de catre Anastasie Fatu, din gradina sa. Dupa moartea lui Anastasie Fatu, urmasii au vandut terenul Gradinii Botanice infiintate de acesta si tot materialul botanic s-a risipit.
In 1921, prof. Alexandru Popovici a infiintat o noua gradina botanica pe terenul din spatele cladirii Universitatii, pe care a construit un mic complex de sere pentru plantele tropicale. Aceasta gradina a servit invatamantului botanic iesean timp de peste 40 de ani, pana cand a fost mutata pe actualul amplasament din Dealul Copoului. Astazi, Gradina Botanica acopera o suprafata de aproape 100 de hectare, fiind una dintre cele mai mari din lume.
Pasind in Gradina Botanica, veti descoperi specii de plante mediteraneene, tropicale, subtropicale (colectii de cactusi), flori ornamentale, peste 600 soiuri de trandafiri (colectia de roze este unica in Romania), dar si specii romanesti amenintate cu disparitia sau rare. Pe langa acestea, veti gasi si stejari, plopi sau salcami, dar si o colectie de liliac. In cadrul Sectiei de plante ornamentale s-a constituit si o subsectie pentru nevazatori. Plantele cultivate aici au si etichete in alfabetul Braille si emana mirosuri puternice la atingere, pipait si miros, ceea ce faciliteaza recunoasterea acestora de catre persoanele cu dizabilitati de vedere.
Pacat ca zona care coboara catre lacul aflat in Gradina Botanica nu este la fel de ingrijita! Trotuarele sunt distruse, este plin de buruiana… Lacul nu este amenajat pentru agrement, desi natura a inzestrat frumos zona.
Totusi, va recomand sa vizitati Gradina Botanica din Iasi, fara a mai cobori catre lac. Sa mirositi trandafirii, sa va relaxati pe o banca, sa ascultati ciripitul pasarelelor si sa va incantati sufletul cu o simfonie inmiresmata de culori. (Aglaea Ciubotaru)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Flori_si_relaxare_la_Gradina_Botanica_din_Iasi/1]}