Cei deosebit de interesati de perioada comunismului vor gasi multe elemente atractive in Hunedoara. Fierul a fost extras aici din timpuri vechi, iar romanii l-au exploatat la scara comerciala. Hunedoara a devenit puternic industrializata in anii 1800, iar dezvoltarea ei a fost accelerata de perioada comunista. Chiar daca nu se numara printre cele mai aratoase orase ale Romaniei, Hunedoara se poate lauda cu una dintre cele mai memorabile cladiri: Castelul Corvinilor.
Interesant pozitionat alaturi de o fabrica si legat de oras printr-un pod inalt si serpuit, este un exemplu ar arhitecturii gotice laice, cu o atmosfera fantastica, data de turnurile si foisoarele asimetrice. Structura isi are originile in secolul al XIV-lea, dar palatul a fost reconstruit si extins de catre Iancu de Hunedoara, si mai tarziu de catre fiul sau, Matyas. Este cunoscut si cu numele de Castelul Huniazilor.
Construit in jurul unei curti centrale, interiorul a fost renovat pe alocuri fara gratie, insa contine totusi o incantatoare colectie de scari serpuite, loggii renascentiste, bolte gotice si o Sala a Cavalerilor. Sala Dietei, care a fost pentru o scurta perioada sediul Dietei Transilvaniei, este un loc in voga pentru petrecerile de nunta ale elitei romanesti.
Cunoscut ca resedinta a puternicei familii Corvin (sau Hunyadi), Castelul Corvinilor ocupa locul unei mici cetati donate de regele Sigismund de Luxemburg lui Voicu Hunyadi, in anul 1409. Cel care a inceput lucrul la actualul castel a fost fiul lui Voicu, Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei in perioada 1441-1456 si erou asupra turcilor la Belgrad in 1456. De-a lungul timpului, castelul a fost extins de urmasii lui, inclusiv de fiul sau, Matei Corvin. El a devenit unul dintre cei mai recunoscuti regi maghiari. In anul 1605, castelul a trecut in posesia familiei Bethlen, care a adaugat elemente renascentiste. (Carmen Tender)