Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Traditii»Legende, datini si obiceiuri»Arhanghelul Mihail, conducator al sufletelor oamenilor catre lumea cealalta
    Legende, datini si obiceiuri

    Arhanghelul Mihail, conducator al sufletelor oamenilor catre lumea cealalta

    8 noiembrie 2014Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    Azi, 8 noiembrie, se sarbatoreste Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, o zi importanta in mitologia crestina si populara, in popor, sarbatoarea se mai numeste si vara arhanghelilor. Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducatorii cetelor de ingeri, avand aripi si purtand sabii, ca simbol al biruintei, si sunt calauze ale sufletelor in drumul acestora spre rai.
    Conform etnologului Marcel Laptes, sarbatoarea religioasa s-a suprapus unor reprezentari mitice din calendarul popular, astfel ca pe durata a trei zile (8-10 noiembrie) se desfasoara un praznic extins prin ofrandele alimentare care se aduceau celor morti, dar si celor vii, in centrul atentiei fiind Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.

    Traditii de Arhanghelii Mihai si Gavriil
    Exista doua tipuri de obiceiuri folosite in aceasta perioada: pe de o parte, se folosesc obiceiuri pastorale, deoarece Sfintii Mihail si Gavriil au fost adoptati de ciobani drept patroni si ocrotitori ai turmelor de oi (in unele zone pastorale in 8-9 noiembrie se celebra „Nunta oilor”), iar pe de alta parte se considera ca acesti ingeri vegheaza moartea oamenilor si le duc sufletele in iad sau in rai (Arhanghelul Mihail este conducatorul sufletelor oamenilor catre lumea cealalta). Fiind considerata o sarbatoare pentru cinstirea mortilor, dupa slujba de la biserica se dau de pomana colaci „Arhangheli”, cu lumanari, mere si nuci.
    Pe Valea Muresului, de Arhangheli, satenii curatau mormintele, le impodobeau cu flori, dadeau pomana copiilor colacei si mere si aprindeau lumanari pentru cei vii si pentru cei morti fara lumanare. In anumite zone, Arhanghelii erau reprezentati ca un fel de Mosi, care alunga pe Necuratu’ si dracii sai.
    Adesea sarbatoarea este considerata de catre etnologi o alta modalitate de cinstire a mortilor: sub forma magiei terapeutice care, prin ofranda mortilor si linistea lor, aducea vindecari sigure la membrii familiilor din sat. In Tara Zarandului. alaturi de motivul Valvei si Priculiciului, circula povesti si legende potrivit carora Sfantul Mihail e sfantul cel mai tare, conducatorul sufletelor oamenilor catre lumea cealalta.
    In satele de munte din tinutul Orastiei, unele femei mai in varsta cred ca de Arhangheli este bine sa se aprinda o lumanare la biserica. Fiind o zi a mortilor, Arhanghelul era respectat in trecut de orice comunitate prin interdictia totala a muncii. Chiar la staulele de oi ramase la pasunat nu se faceau decat muncile stricte, absolut necesare, cum sunt: pasunatul si mulsul. In gospodarii, femeile aduceau apa de la fantana cu o zi inainte si nu maturau casele in 8 noiembrie de Arhanghel.

    „Turta oilor” sau „Turta arietilor”
    De Arhangheli, la unele stane din zonele muntoase, inca exista un obicei pastoral, numit „turta oilor” sau „turta arietilor” (arietii fiind berbecii despartiti de oi), de fapt un aluat din faina de porumb. Dupa ce era coapta aceasta turta, era aruncata in dimineata zilei de 8 noiembrie in tarla oilor, odata cu slobozirea intre oi a berbecilor.
    Daca turta cadea cu fata in sus, era semn incurajator, de bucurie in randul ciobanilor, considerandu-se ca in primavara toate oile vor avea miei, iar daca turta cadea cu fata in jos, era semn de suparare, caci se considera ca oile vor face putini miei.

    Reteta „Turta oilor”
    Ingrediente: 1 kg malai, apa cat cuprinde, sare, dupa gust, o mana de faina (optional, ca sa se inchege mai bine aluatul)
    Mod de preparare: Se pune malaiul intr-o covata cu zaharul (daca optam pentru un gust usor dulceag). Se clocoteste apa cu sare si se pune, treptat, peste malai, amestecand incontinuu; optional se poate adauga un pumn de faina (ca sa inchege mai bine aluatul). Se framanta bine. Se modeleaza turtele in forma rotunda si se pun in tava.
    Se amesteca putina apa calduta cu faina, se spoieste cu acest amestec turtele pe deasupra, se cresteaza cu furculita si se pun in cuptorul incins (preferabil cuptor cu lemne sau test). Se coace mai intai la foc iute, iar cand prinde putina crusta si culoare se mai domoleste focul.
    Se scot turtele dupa ce s-au copt si se lasa sa se raceasca.
    Secretul bucatarului: Pentru un gust usor dulceag, se poate adauga putin zahar (o mana).
    Mod de servire: Dupa ce se arunca turta in staulul oilor cu scopul de a ghici viitorul turmei, restul turtelor se folosesc in loc de paine pe durata zilei.
    Traditii si obiceiuri identificate si promovate in cadrul campaniei de comunicare online Cultura si tainele painii, derulate de Russenart Communications si Gold Maya.

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleHunedoara si imprejurimile
    Next Article Sinaia si imprejurimile
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    Faclii ale neamului – Sfintii Cuviosi Ioan Casian si Gherman

    2 martie 2018

    Sfantul Mucenic Trifon

    1 februarie 2018

    Schimbarea la Fata a Domnului (Obrejenia)

    6 august 2015
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Indagra & Indagra Food 2025: o editie cu peste 35.000 de vizitatori

    Targul Arhanghelilor Mihail si Gavriil, la MTR

    Romexpo deschide portile Indagra & Indagra Food 2025, cea mai importanta platforma dedicata inovatiei in sectorul agricol si alimentar

    Mai putin de o saptamana pana la deschiderea Indagra & Indagra Food 2025

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.