![Daca vreti sa fiti sanatosi, practicati un sport in aer liber!](https://daciccool.ro/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Mersul_pe_jos_asigura_o_viata_sanatoasa/Daca%20vreti%20sa%20fiti%20sanatosi,%20practicati%20un%20sport%20in%20aer%20liber%21.jpg)
Respiratia profunda face ca toate celulele din organism sa fie oxigenate atat cat trebuie si creste imunitatea organismului. Mersul pe jos este mult mai eficient si mai bun decat orice calmant din farmacie. Mersul imbunatateste circulatia sangelui. In felul acesta, inima este ajutata sa devina mai puternica, de aceea aceasta practica le este recomandata chiar si cardiacilor, deoarece nu presupune un efort exagerat. Specialistii au ajuns la concluzia ca mersul pe jos, care nu e nimic altceva decat o activitate aerobica de intensitate moderata, creste nivelul colesterolului bun si-l micsoreaza pe cel al colesterolului rau, cel care ingroasa vasele de sange, provocand probleme cardiace si afectand, in general, sanatatea intregului organism. De asemenea, mersul pe bicicleta, potrivit specialistilor, reprezinta un sport foarte bun pentru articulatii, deoarece fortifica muschii, exercitand o presiune mai blanda asupra articulatiilor decat alergatul sau mersul pe jos. Ca orice forma de miscare in aer liber, face bine plamanilor si sistemului cardiovascular. Dincolo de beneficiile din punct de vedere estetic si al sanatatii, mersul pe bicicleta este bun pentru starea de spirit. Iesirile impreuna cu prietenii, cu familia sau cu alti pasionati de aceasta forma de miscare, in parcuri sau chiar in afara orasului, reprezinta un mijloc excelent de destindere. Placerea simpla de a te plimba si de a descoperi peisajul, combinata cu faptul ca la fiecare iesire iti simti corpul tot mai pregatit si dornic pentru pedalare, face din mersul pe bicicleta un sport care ridica moralul.
Exista solutii simple pentru rezolvarea „verde” a unor probleme cotidiene, cum ar fi colectarea deseurilor reciclabile, insa neimplicarea comunitatilor inseamna mai multa poluare atmosferica, consum inutil de combustibil si perimarea ideii de colectare selectiva si implicit a celei de protectie a mediului. Exista numeroase intenţii pozitive, dar prea puţine persoane vin cu soluţii concrete, iar o educatie ecologica eficienta trebuie inceputa cu cei tineri, mai receptivi la invatare, si trebuie continuata cu adultii. In acest fel o traditie „buna” poate fi multiplicata in mediul comunitatii. Am observat ca exemplul personal si explicatiile concrete motiveaza tinerii in a-si schimba stilul de viata.
Familia ar trebui sa fie prezenta in toate aceste activitati, deoarece educatia copiilor si exemplul parintilor merg mana in mana.Asa vad eu viata, o viata aparte dupa care toti tanjim si incercam sa o avem, macar pe bucatele. (Dorin Craciun)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Mersul_pe_jos_asigura_o_viata_sanatoasa/1]}