Pestera Muierilor este de o frumusete deosebita si are aceasta denumire pentru ca a constituit, ani de-a randul, ascunzatoare pentru femei, copii si batrani in perioada de razboi, in timp ce barbatii mergeau la lupta. Se spune ca vizitarea pesterii are si efecte benefice pentru sanatatea persoanelor care ajung aici, tratand afectiuni ca astmul bronsic, diabetul, reumatismul, dereglarile hormonale, depresiile, stresul sau insomniile. Se pare ca simptomele se amelioreaza dupa un tur al pesterii. De asemenea, se mai spune ca femeile sterile pot ramane insarcinate dupa vizitarea faimoasei pesteri. Cu puteri vindecatoare sau nu, cert este ca frumusetea pesterii si a imprejurimilor din Baia de Fier a fermecat numerosi vizitatori.
Pestera Muierilor din Baia de Fier s-a format sub actiunea lenta, dar de lunga durata, a apei din raul Galben asupra rocilor calcaroase. Acum, raul Galben se afla mai jos cu 700 metri. Traseul de vizitare de 640 metri a fost electrificat in perioada 1957-1958 si reelectrificat intre 1977-1978. Lungimea totala a pesterii este de aproximativ 3.600 metri, fiind dispusa pe 4 niveluri. Nivelul inferior este reprezentat de rezervatia speologica impartita in doua sectoare: sectorul de nord (1.500 metri) si sectorul de sud (880 metri), care nu este accesibil turistilor, constituind obiectul de studiu al specialistilor. La 40 de metri inaltime se afla etajul superior, amenajat pentru turisti, cu o lungime de 573 metri.
Avand o deosebita importanta speologica, paleontologica, arheologica, biologica si mineralogica, in aceasta pestera s-au gasit obiecte de bronz, obiecte de silex, ceramica de tip Cotofeni si numeroase resturi de vertebrate cuaternare (ursul de pestera, lupi, vulpi, capre salbatice si mistreti).
Cateva atractii ale pesterii sunt Domul Mic, care are un aspect asemanator unei cupole gotice, Domul Mare, Mos Craciun, pentru ca forma calcaroasa aduce cu un mosneag cu sacul in spate, sau Cadana. Celelalte incaperi sunt Sala Boltilor, Sala Turcului, Valul Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare si imaginea Stâncii Insangerate, denumita astfel datorita scurgerilor oxidului de fier. In cupola inalta de 17 metri se adaposteste o colonie de lilieci. Alte puncte importante pe traseul de vizitare sunt Valul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele Impietrite si Dantela de Piatra. (Alina Panait)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Pestera_Muierilor/1]}