In calatoria mea prin Transilvania am ajuns pentru cateva zile la Sibiu. Va marturisesc ca pana atunci doar am trecut prin Sibiu, fara sa ajung sa-i cunosc maretia. Nu puteti spune ca ati vizitat Sibiul fara sa vedeti Piata Mare si Piata Mica, pe mine m-au cucerit. Turnul Sfatului face trecerea dintre Piata Mica si Piata Mare si se numeste asa datorita situarii langa cladirea fostei primarii. In Piata Mare se afla Palatul (Muzeul) Brukenthal, primul muzeu de pe actualul teritoriu al Romaniei. Muzeul National Brukenthal cuprinde, pe langa Galeriile de Arta aflate in Palatul Brukenthal, si Muzeul de Istorie Casa Altemberger, Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul Farmaciei si Muzeul de Vanatoare.
In imediata vecinatate a Palatului Brukenthal se afla cladirea Primariei si Biserica Romano-Catolica. Podul Minciunilor face trecerea din Piata Mica in Piata Huet, este primul pod din fonta din Romania. In Piata Huet se remarca una dintre cele mai impresionante cladiri din oras, Biserica Evanghelica. Ridicata in secolul al XIV-lea, pe locul unde exista o veche biserica din secolul al XII-lea, cladirea este dominata de turnul pe sapte nivele, cu cele patru turnulete pe colturi. Turnul are o inaltime de peste 73 de metri si este vizibil din oricare zona a orasului. Biserica detine cea mai mare orga din Romania. Din pacate, n-am putut sa o vizitez, fiind in renovare.
Nu departe de Piata Mare, pe strada Mitropoliei se afla Catedrala Mitropolitana. Superba opera arhitecturala, loc de reculegere unde m-am inchinat la moastele mitropolitului Andrei Saguna, cel care a avut ideea ridicarii catedralei, avand ca model Catedrala Sfanta Sofia din Constantinopol. Din Piata Mare catre Piata Unirii m-a incantat o strada pietonala, Nicolae Balcescu. Acolo casele sunt amplasate cu latura scurta spre strada, accesul fiind asigurat prin porti masive si ganguri boltite, care fac intrarea in curtile interioare, inchise pe toate laturile. Paralela cu strada Nicolae Balcescu se afla strada Cetatii. Se pot vedea zidurile Cetatii, care au servit la apararea orasului, Turnul Archebuzierilor, denumit ulterior Turnul Panzarilor, Turnul Olarilor si Turnul Dulgherilor. Langa Turnul Dulgherilor se afla Filarmonica – Sala Thalia.
Daca timpul va permite, va recomand sa vizitati si cateva locuri din imprejurimi. Padurea Dumbrava, situata la limita sud-vestica a municipiului Sibiu, spre Rasinari si avand o suprafata de peste 900 de hectare, face parte din categoria parcurilor naturale din Romania. Un intreg complex reuneste Padurea Dumbrava, Gradina Zoologica, lacurile de agrement si Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale Astra.
La 32 de kilometri de Sibiu, pe panta nord-estica a Muntilor Cindrel, se afla statiunea Paltinis, este cea mai veche statiune turistica din tara, dar si cea aflata la cea mai mare altitudine (1.442 m). Paltinis este una din statiunile favorite pentru sporturile de iarna, detinand mai multe partii de schi de dificultati diferite. Este unul dintre cele mai importante obiective din imprejurimile Sibiului. Sper ca v-am convins sa va indreptati catre Sibiu! Un city break care merita! (Oana-Nicoleta Rosu)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Sibiu_oras_de_poveste/1]}