Sistemul medical in Romania trece printr-o criza fara precedent, insa trebuie sa privim si partea plina a paharului. Ca urmare a serviciilor de calitate inferioara (sa nu zicem proaste) oferite de spitalele noastre romanesti, au aparut pe piata si clinici particulare care ofera servicii la standarde inalte, incat te minunezi si nu iti vine sa crezi ca mai exista asa ceva si in Romania.
Vestea proasta este ca numai o anumita categorie a populatiei isi permite sa plateasca pentru ele, si anume cei care au un venit mediu spre ridicat, intrucat taxele de spitalizare pornesc de la 40 de euro/zi, plus medicamentele si alte cheltuieli. Vestea buna este ca, odata ce platesti pentru aceste servicii, poti fi sigur ca esti pe maini bune, iar infirmierele nu se uita urat la tine daca nu le scapi cate 10 lei in buzunar, iar doctorii te baga in seama si iti explica multe lucruri despre afectiunile tale si nu esti obligat sa le dai un plic gros cu bani.
De fapt, acest clinici particulare de elita au chiar reguli specifice in acest sens, nu mai vorbim de sistemul de securitate si protectie care deja te face sa te simti mai linistit si mai protejat.
Mass-media ne-a dezvaluit tot felul de cazuri socante de prin spitalele obisnuite, incat ti se face si teama sa te internezi, de frica sa nu te alegi cu alte boli decat cu cele cu care ai intrat. Asa se face ca femeile insarcinate care au intrat pe picioare in maternitate si-au gasit sfarsitul din cauza malpraxis-ului doctorilor sau chipurile a vreunui virus AH1N1. Sa nu uitam de incendiul izbucnit la Maternitatea Giulesti si de igiena precara pe care o ignora cu desavarsire chiar managementul spitalului. Invocarea bugetelor insuficiente pentru a dilua cu apa dezinfectantele si solutiile de curatenie reprezinta o aberatie si o practica demna de tarile din lumea a III-a, si nu o tara care a intrat in Uniunea Europeana. Dupa cum spuneam mai devreme, aceste clinici particulare reprezinta o solutie alternativa, insa destul de costisitoare. Aceste clinici particulare de care vorbesc trateaza afectiunile fizice ale oamenilor, dar pentru asta lucreaza mai intai cu psihicul, au grija sa se poarte cu pacientii astfel incat acestia sa nu se simta ca intr-un spital, doctorii sunt amabili si binevoitori, iar atmosfera este una destinsa si placuta. Oare nu ar fi mai bine sa imprumutam ceva din know-how-ul acestor clinici particulare si in spitalele noastre? Oare nu ar fi mai bine ca oamenii sa beneficieze cu adevarat de contributia la sanatate pe care o platesc lunar, si nu sa plateasca la spitale in stanga si in dreapta? (Alina, Foto: Stock.XCHNG)