In partea de sud-vest a judetului Bacau, la poalele Muntilor Nemira, intr-o vale inconjurata de paduri de fagi si brazi, statiunea Slanic Moldova, numita si Perla Moldovei, isi asteapta turistii cu numeroase atractii. De curand, la un sfarsit de saptamana, printre turisti m-am aflat si eu, impreuna cu familia. Prima noastra oprire a fost la partia de schi, amplasata pe versantul nordic al Muntilor Nemira. Desi nu era sezonul potrivit, am decis sa vedem noua investitie. Partia, dotata cu instalatie de telescaun, tunuri de zapada artificiala si nocturna, a fost finalizata in februarie 2014. Partia a facut ca statiunea sa fie atractiva si in sezonul de iarna.
In apropiere este situata biserica catolica, asa ca, la indicatiile unor prieteni, ne-am oprit sa o vizitam. Hramul Bisericii este Adormirea Maicii Domnului. Arhitectura avangardista si pozitia geografica minunata fac din acest loc un frumos obiectiv, atractiv pentru turistii aflati in statiune.
Ne-am indreptat apoi catre parc. Ca si altadata, am constatat ca parcul este atent ingrijit, dotat cu un loc de joaca modern, plin de flori, cu fantani arteziene, foisor si minicascade. Mai ramane ca si Cazinoul, scos de altfel la licitatie, sa fie reinviat! Datand din 1894, cladire emblematica a statiunii, monument istoric de valoare nationala, construit in stilul Art Nouveau, dupa planurile cunoscutului arhitect George Sterian, Cazinoul are o suprafata impresionanta, dominand zona parcului. Nici un turist nu poate pleca din Slanic Moldova fara sa ajunga pe Aleea Izvoarelor. Statiunea este renumita pentru izvoarele sale, descoperite inca din 1801. Acestea asigura tratamentul pentru: tulburari digestive, boli ale rinichiului si urinare, metabolice si nutritionale, hepatobiliare, reumatismale, ginecologice, oculare etc. Aerul curat, mirosul de brad, cascada, intreaga zona a izvoarelor ne-au oferit o plimbare superba. Ne-am asezat pe o banca si parca am fi vrut sa mai stam.
Seara, obositi, dar multumiti, ne-am indreptat catre pensiunea unde aveam rezervare. Gazda ne-a intampinat cu zambetul pe buze. Conditiile de cazare si masa au fost foarte bune, la preturi convenabile. De altfel, trebuie sa precizez ca in statiune sau la cativa kilometri de ea sunt foarte multe pensiuni, ce ofera turistilor posibilitatea de alegere. Aflati in Slanic Moldova, puteti opta sa vizitati Manastirea Stefan cel Mare, situata la aproximativ 10 kilometri sau sa va indreptati catre Targu Ocna. Distanta Slanic Moldova – Targu Ocna este de doar 15 kilometri. De asemenea puteti alege varianta unei drumetii montane, pe traseu marcat, cu plecare din zona izvoarelor: Traseul 300 de scari. Tuturor celor care doresc o plimbare placuta intr-un loc cu aer curat, celor care s-au saturat de aglomeratia din alte zone, le recomand sa aleaga statiunea Slanic Moldova. Se vor convinge ca au facut o alegere excelenta! (Aglaea Ciubotaru)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Slanic_Moldova_statiunea_mea_de_suflet/1]}