Iubesc Brasovul si de cate ori ajung sa-l vizitez primesc o lectie de istorie. Cetatea medievala Brasov mai pastreaza astazi din ansamblul sau fortificat circa 50%, turnuri, porti de intrare, ziduri, bastioane. Turnurile de plan patrat incluse in ansamblul de fortificatii erau: Turnul Alb si Turnul Negru, catre dealul Warthe si Turnul Cutitarilor si Turnul Postavarilor, catre Tampa. Turnul Cutitarilor, aflat in dreptul Bastionului Tesatorilor, avea vederea deschisa inspre Schei, astazi turnul nu mai exista.
Turnul Negru are ziduri care depasesc 11 metri, iar usa de intrare este la aproximativ 2 metri de baza. Legatura cu fortificatia cetatii se facea cu ajutorul unui pod mobil. Turnul a fost lovit de doua ori de traznet, ceea ce a facut sa primeasca numele de Turnul Negru. Astazi, turnul gazduieste o expozitie de arme albe si de foc. Din turn se poate admira o panorama deosebita a Brasovului.
Turnul Alb este situat pe un varf de stanca, intr-un punct strategic. Face parte din fortificatiile exterioare ale cetatii, a fost construit in a doua jumatate a secolului XV. Initial turnul comunica cu Bastionul Graft, care facea legatura cu fortificatiile interne. Turnul a fost restaurat in 2005.
Bastionul Graft a fost construit la mijlocul secolului la XVI-lea, spre a apara latura de nord a cetatii. Bastionul este denumit si Bastionul Poarta, datorita formei sale. Bastionul a fost aparat si intretinut pe costurile breslei selarilor. De la Bastionul Graft se urca la Turnul Alb pe trepte, pe panta dealului Warthe. Apele scurse de pe pantele dealului Warthe se colecteaza in canalul Graft. Astazi bastionul adaposteste o sectie a muzeului judetean.
Bastionul Graft se afla intre Bastionul Fierarilor si Bastionul Curelarilor. Bastioanele Tesatorilor, Aurarilor, Postavarilor, Cojocarilor, Funarilor (Franghierilor), intregesc lista celor sapte bastioane, cu rol de aparare a cetatii Brasov. Bastionul Postavarilor a fost construit de aurari, breasla aurarilor fiind una dintre cele mai bogate. Postavarii l-au preluat, iar aurarii au construit un alt bastion, in anul 1640. Bastionul Tesatorilor era cel mai mare si este cea mai bine pastrata fortificatie a cetatii. Bastionul Aurarilor si cel al Curelarilor au fost demolate. Fortificatiile de aparare erau arondate celor mai puternice bresle ale orasului. Brasovul era un targ animat, in care gaseai cele mai alese marfuri, un nod comercial important care a avut o serioasa nevoie de aparare. Asociatiile mestesugaresti erau foarte bine organizate si foarte respectate.
Daca sunteti in Brasov faceti o plimbare pe Aleea Dupa Ziduri, vizitati bastioanele sau turnurile care gazduiesc muzee, admirati Brasovul din zonele de belvedere din turnuri, invatati o pagina de istorie. E istoria noastra, a romanilor! (Aglaea Ciubotaru)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Turnurile_si_Bastioanele_Cetatii_Brasov/1]}