Ca sa ajungi la Vulcanii Noroiosi, mergi spre Buzau, din Buzau continui pe DN10 spre Brasov, pana la kilometrul 18. Acolo intri in satul Satuc si faci dreapta spre comuna Berca. Traversezi raul Buzau si din intersectia marcata corespunzator faci stanga, peste un pod mai mic. De acolo te ghideaza indicatoarele puse destul de recent de catre stat. Odata ajuns aici, in zona Vulcanilor Noroiosi, esti surprins de o senzatie neobisnuita. Ai impresia ca esti un pamantean aflat pe o alta planeta. Cand e innorat, platoul arid cu milioane de crapaturi si torenti adanci separati de creste te face sa crezi ca ai ajuns pe luna. Sau, daca apare soarele, in plin desert african, pentru ca noroiul uscat vireaza imediat din gri in galben deschis.
De jur imprejur vezi terenuri sterpe, inundate de noroi si acoperite de un strat gros de namol solidificat, crapat, cu cratere din loc in loc, din care bolboroseste, ciudat de rece, noroiul. De fapt el nu este altceva decat amestec de gresii, cuartite, ghipsuri, argile, calcare si urme de petrol, antrenate din adancuri de gazele naturale ce provin de la peste 3.000 de metri adancime, care trec printr-un sol argilos si se combina cu apa din panza freatica.
Namolul format de acestea iese la suprafata si, in acele locuri, se usuca in contact cu aerul, formand niste structuri conice asemanatoare unor vulcani. Si este rece pentru ca vine din straturile de argila. Pe timp de ploaie, apa se scurge in siroaie pe flacurile conurilor, creand prin eroziune un ansamblu de santuri, mai mult sau mai putin adanci. De fapt apa este cea care isi pune principala amprenta asupra locului. Atunci cand ploua, ea modeleaza pamantul formand torente cu adancimi de pana la 2-3 metri si lasa in urma ei milioane de crapaturi atunci cand se evapora.
Daca te departezi un pic de zona cu cratere, vei ramane uimit sa vezi cum acest taram pare-se ostil vegetatiei este inconjurat de o explozie verde de natura salbatica. Tufe enorme de liliac, flori, copaci tineri si batrani, tufe care se incapataneaza sa creasca dintr-un pamant uscat, crapat… Paduricea de liliac aflata in interiorul rezervatiei Vulcanii Noroiosi este poate la fel de frumoasa si de interesanta precum vulcanii insisi.
Tot pe aceste terenuri sterpe traiesc doua plante foarte rare: Nitraria schoberi (sau gardurarita) si Obione verrucifera – dupa denumirea lor stiintifica. Sunt plante care se dezvolta doar intr-un mediu sarat, avand nevoie de asemenea de saruri pentru hrana. Este singurul loc din Europa unde cresc aceste plante, protejarea prin lege a acestora fiind unul dintre motivele pentru care zona Paclelor Mici a fost declarata rezervatie naturala. Mergeti la Vulcanii Noroiosi si veti vedea o minune a naturii de care nu veti regreta. (Flori Savu)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Vulcanii_Noroiosi_o_minune_a_naturii/1]}